Motion till riksdagen
2015/16:1501
av Désirée Pethrus (KD)

Fikru Maru


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering bör verka för att Fikru Maru får en rättssäker och snabb prövning av sitt fall och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För närvarande är den svenske medborgaren Fikru Maru, sedan över två år, frihetsberövad i etiopiskt fängelse utan att någon dom eller individuell rättegång har ägt rum.

Fikru Maru är född och uppvuxen i Etiopien men svensk medborgare sedan 34 år. Han är en av Sveriges främsta kardiologer/hjärtspecialister. Han har grundat och byggt upp Addis Cardiac Hospital i Etiopien, Etiopiens första specialistsjukhus för hjärt- och kärlsjukvård. Det startades 2006 i samarbete med Swedfund, svenska statens riskkapitalbolag för investeringar i bolag och fonder i utvecklingsländer. Han är sedan 2012 verksam vid Hudiksvalls sjukhus som hjärtspecialist men har tidigare bland annat arbetat på sjukhus i Stockholmsområdet och är en uppskattad läkare.

Flera svenska hjärtläkare har tidigare rest ner till Etiopien i team för att utföra hjärtoperationer, och läkare från Etiopien har fått komma till Sverige för utbildning. Detta har nu fått avslutas och nu finns bara en internmedicinsk klinik som fortgår med inhemsk personal. Svenska hjärtläkare beklagar att människor i Etiopien nu inte kan få hjälp med hjärtoperationer. Ingen vågar nu åka ner för att göra en insats eller ta med material för arbetet. Fikru Maru behövs för att driva sjukhuset. 

Fikru Maru fastnade år 2010, vid en av sina resor till Etiopien, i tullen med fyra resväskor som innehöll förbrukningsmaterial till sjukhuset. Värdet uppskattades av Fikru Maru till 2 000 dollar. Tullen menade att det borde vara cirka tio gånger högre och krävde skatt därefter. Han beslöt då att ta med väskorna hem vid senare hemresa, eftersom ingen exakt summa angetts. Vid hemresa angavs att han skulle betala 1 000 dollar för övervikt, men någon fungerande kortterminal fanns just då ej för att betala dessa. Då såg han ingen annan råd än att lämna kvar väskorna. När han gick på planet på väg hem arresterades han för att ha försökt smuggla in samma väskor. Han släpptes dock mot borgen och åtalet lades också ner.

I maj 2013 hade en strid inom regeringen startat mellan regeringschefen och tullministern, som anklagades för korruption. Regeringen ville visa sig handlingskraftig och eftersom Fikru Marus åtal tidigare hade lagts ner, drogs han och 65 andra personer in i en härva som fortfarande inte är löst. Man kopplade hans tidigare ärende till tullministern. Fikru Maru hämtades på ett brutalt sätt i sitt hem i Addis Abeba den 12 maj 2013 och sattes i häkte. Idag befinner han sig alltså sedan två år i Kilintofängelset. Ett fängelse som innebär stora umbäranden.

I den grupp åtalade som Fikru Maru hamnat i finns 25 personer med sammanlagt 94 åtalspunkter, varav en enda åtalspunkt är hans. För varje åtalspunkt ska i genomsnitt tio vittnen höras. I hans grupp har en enda åtalspunkt tagit över tre månader. Det innebär att det kan ta flera år innan ens alla vittnen är hörda. Enligt Fikru Marus dotter Emu Maru, som också är läkare, är det fabricerade vittnesuppgifter man använder. Något som vi känner till sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson arresterades i Etiopien 2011. Det finns, enligt Emu Maru, inget att anklaga hennes far för.

På grund av svensk inaktivitet under de första fem månaderna då Maru satt häktad, missades tillfälle för svenska myndigheter att utverka en snabb lösning. Nu väntar en omfattande och för regimen symbolisk rättegångsprocess i en uppgörelse med tidigare ministär. Det är mycket troligt att han kommer vara fängslad i mer än tio år i väntan på dom. Svenska myndigheter har efter att rättegångsprocessen startat ingen praxis att gå in i en rättsprocess i ett annat land.

Rättsprocessen har stor betydelse för Etiopiens sittande regim. Att processen inbegriper flera fall med obefintliga grunder för åtal gör att man skjuter upp att behandla just dessa delar då det riskerar underminera övriga åtal.

Den uppmärksamhet och det engagemang som Sverige visat i fall som Schibbye/Persson skulle göra stor skillnad för att ändå pressa fram en behandling av Fikru Marus fall i rättsprocessen. Schibbye och Persson satt 438 dagar i Kalityfängelset. Fikru Maru har nu suttit fängslad i över två år! Han har diabetes och behov av mediciner.

Det är viktigt att Fikru Maru får både ett socialt och moraliskt stöd i ett läge där vi vet hur svår situationen är i etiopiska fängelser. Att en svensk läkare sitter oskyldigt fängslad måste nu på allvar uppmärksammas. Vi måste agera och samverka med andra länders ambassader som kan påverka situationen för Fikru Marus frisläppande. Det måste påvisas att Sverige tar detta ärende på största allvar.

I fallet Schibbye/Persson där dåvarande utrikesminister Carl Bildt genomförde besök i fängelset och dåvarande statsminister Reinfeldt tog upp de fängslade journalisternas fall i möte med dåvarande premiärminister Zenawi gav engagemanget resultat så till vida att journalisterna släpptes. Det är bra att statminister Stefan Löfven tog upp hans fall när han besökte Etiopien i januari 2015. Men mer måste göras. Vi kan inte vara tysta när svenska medborgare oskyldigt hamnar i fängelser under svåra förhållanden i andra länder. Schibbye och Persson satt fängslade i 438 dagar och benådades därefter. Fikru Maru har nu suttit fängslad mycket längre än så. Allt tyder på att Fikru Maru sitter oskyldigt fängslad och har hamnat i en politisk vendetta.

Nu måste regeringen och UD göra allt som står i deras makt för att Fikru Maru ska få en rättssäker och snabb prövning av sitt fall så att han snarast kan friges. Regeringen måste också se till att engagera andra internationella personer som kan verka för Fikru Marus frigivning. Och regeringen måste också se till att den svenska ambassaden gör allt som står i dess makt för att ge stöd på alla sätt under tiden han är fängslad, särskilt med tanke på hans hälsotillstånd.

 

Désirée Pethrus (KD)