Motion till riksdagen
2015/16:1458
av Erik Bengtzboe (M)

Riksväg 55


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för en utbyggnad av riksväg 55 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksväg 55 sammanbinder Katrineholm, Flen och Strängnäs, och löper rakt igenom Södermanland, och är således av stor regional betydelse. Riksväg 55 utgör dessutom en viktig transportled i nord–sydlig riktning för Mellansverige. I dagsläget har vägen delvis byggts ut, men delvis har denna väg ett flertal farliga och smala sträckor, som bitvis är mycket kurviga. Behovet av ombyggnad är angeläget. Utbyggnaden har stannat av, och det är viktigt med en omstart som gör det möjligt att bygga ut riksväg 55 till en två-plus-ett-väg hela sträckningen genom Södermanland.

Utöver det mycket viktiga säkerhetsargumentet finns ytterligare starka skäl till en ombyggnad av riksväg 55: regionförstoring och ökad tillväxt. De kommuner som berörs mest är Katrineholm, Flen och Strängnäs. Där skulle en regionförstoring, som en ombyggd väg ger, öka arbetskraftstillgängligheten högst påtagligt.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen att se över förutsättningarna för en utbyggnad av riksväg 55.

 

Erik Bengtzboe (M)