Sveriges utrikespolitik präglas på många sätt av att vår regering är en feministisk regering. Kvinnors situation i kriser och krigssituationer uppmärksammas föredömligt av regeringen. Det svenska utvecklingssamarbetet med fattiga länder ger starkt stöd till program och projekt som syftar till att kvinnor ska få reell del av sina mänskliga rättigheter och förbättra sin livssituation. Vi har en lång och stolt historia att kunna hjälpa på plats i oroshärdar.
Men i många svåra situationer med strukturella problem med jämställdheten kan Sverige inte ensamt ändra förhållandena i drabbade länder. Stora grupper av kvinnor runt om i världen tvingas leva långt ifrån de rättigheter som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s kvinnokonvention har fastställt.
Det gäller särskilt i Mellanöstern, den indiska halvön och i Latinamerika där kvinnor idag utsätts för grova kränkningar såväl fysiskt, psykiskt som politiskt utan att myndigheter ingriper.
FN:s organ för jämställdhet mellan kvinnor och män – UN Women – kämpar för att ge kvinnor deras rättigheter och att hjälpa kvinnor både att få makt över sina egna liv och att få ett ökat inflytande inom ekonomi och politik i sina respektive hemländer. UN Women har också ett långtgående mandat inom FN-systemet att göra detta mer inriktat på jämställdhet och kvinnors mänskliga rättigheter.
UN Women har startat kampanjen HeForShe som syftar till att göra män och pojkar medvetna om jämställdhetens betydelse för hela samhället och för dem själva.
Sverige är ett av de länder som ger obundet stöd till UN Womens verksamhet. Lägger man ihop det obundna stödet med det projektanknutna stödet – multibi-stöd via UN Women – är Sverige en av de största finansiärerna. Men på grund av en stark dollar hotas UN Womens verksamhet att reduceras kraftigt för 2016. Detta är särskilt allvarligt med tanke på de stora behov som uppstått på grund av krigs- och flyktingsituationen i Mellanöstern och i delar av Afrika, där flickor och kvinnor drabbas mycket hårt.
UN Women har en stödorganisation i Sverige – en nationell kommitté – som informerar om kvinnokonventionen och UN Womens arbete. Kommittén samlar in pengar både för det utvecklingsinriktade och för det normativa arbetet och vill bidra till att UN Women i världen blir starkare.
Monica Green (S) |
|