Motion till riksdagen
2015/16:1436
av Fredrik Olovsson (S)

Ökad tillgång till innovationer och ny teknik inom äldreomsorgen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör ta ett samlat ansvar för att vårdgivare och brukare får ökad tillgång till innovationer och ny teknik och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att såväl forsknings- och innovationspolitiken och eventuella stimulansmedel inom äldreomsorgen som lagstiftning, förordningar och riktlinjer från olika myndigheter ses över i ett samlat program och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Den demografiska strukturen i Sverige gör det sannolikt att antalet platser i särskilda boenden, omfattningen av hemtjänst och annan hjälp och stöd till äldre kommer att öka. En liknande utveckling kan även väntas i andra delar av Europa. Det kommer att leda till att kraven på ökade resurser och bättre sätt att arbeta på höjs.

En del i att ge alla äldre bästa möjliga stöd och trygghet, med de egna behoven och integriteten i centrum, handlar om att ta fram och introducera tekniska hjälpmedel. Staten bör ta ett samlat ansvar för att vårdgivare och brukare får ökad tillgång till innovationer och ny teknik. Det innebär att såväl forsknings- och innovationspolitiken, eventuella stimulansmedel inom äldreomsorgen som lagstiftning, förordningar och riktlinjer från olika myndigheter bör ses över i ett samlat program för att stäkra äldreomsorgen med nya innovativa tekniska lösningar. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Fredrik Olovsson (S)