Motion till riksdagen
2015/16:1433
av Monica Green m.fl. (S)

Nyanlända kvinnor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att nyanlända kvinnor får möjlighet till utbildning, praktik och jobb, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I en orolig tid är det viktigt att alla som lyckats ta sig till Sverige får ett humant, vänligt och korrekt mottagande. Hittills har kvinnor kommit i skymundan men det kan inte accepteras. Alla kvinnor ska ha rätt till egna asylskäl och rätt till en separat asylutredning, med ett eget kvinnligt juridiskt ombud. Även den så kallade tvåårsregeln, som gäller för kvinnor som fått uppehållstillstånd i samband med äktenskap, bör ses över, för att skydda utsatta kvinnor.

Förutom att känna till sina rättigheter i FN:s kvinnokonvention måste kvinnor få samhällsorientering, språkutbildning och validering. Det ska naturligtvis utformas efter kvinnors skiftande behov. Kvinnor i förorter får inte isoleras utan måste ges samma möjligheter. Men för att kunna delta i utbildning, kunna ta praktikplatser och börja jobba måste det finnas förskola.

Förskolan är i första hand till för barnen. Genom att satsa på barnens bästa, det vill säga ge alla barn plats i förskolan, finns det större möjlighet för barnen att lära sig svenska på ett naturligt sätt.

Sociala och ekonomiska orättvisor måste bekämpas och den strukturella rasismen och diskrimineringen måste elimineras. Det handlar om att respektera alla människors lika rättigheter och att bekämpa intoleransen, rasismen och diskrimineringen.

Framtidens moderna och hållbara samhällsbygge med olika boendeformer underlättar gemenskap. Satsningar på fler jobb, allas rätt till vård och omsorg på sitt eget hemspråk, fler lärare och riktade resurser till de elever som har det svårast i skolan är viktiga satsningar för kvinnor som tidigare inte haft chans att söka jobb. Men även en tillgänglig och utbyggnad av kollektivtrafik underlättar möjligheten till jobb och gemenskap.

 

Monica Green (S)

 

Elin Lundgren (S)

Emilia Töyrä (S)

Gunilla Svantorp (S)

Hanna Westerén (S)

Johanna Haraldsson (S)

Kristina Nilsson (S)

Lawen Redar (S)

Veronica Lindholm (S)

Åsa Lindestam (S)