Vi vill att Sverige ska vara ett jämlikt land. Det är ett viktigt politiskt mål. Vi vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Ett samhälle som undanröjer hinder för människors utveckling och ger alla oavsett uppväxtmiljö möjligheter att nå sin fulla potential. Ett samhälle som bygger på solidaritet, tillit och samarbete. För att nå dit måste vi skapa fler möjligheter. Barns framtid ska inte avgöras av vad föräldrarna tjänar eller var man bor. Utbildning och trygghet ska vara för alla, så att vi kan utvecklas genom hela livet. Vård ska ges på lika villkor och hälsoklyftor ska minskas. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att påverka både sina egna liv och samhällsutvecklingen i stort. Ingen ska hindras av diskriminering och fördomar. Alla ska kunna förverkliga sina drömmar och utveckla sina förmågor, oavsett om man är född i Sverige eller har kommit hit senare.
Jämlikhet innebär däremot inte att alla ska vara och leva likadant. Tvärtom är kravet på jämlikhet ett krav på mångfald. Ett jämlikt Sverige är också ett framgångsrikt Sverige genom att all begåvning, alla talanger och all arbetsvilja tas tillvara. Ett jämlikt samhälle blir också ett jämställt samhälle.
Sedan 1980-talet har inkomstklyftorna ökat i de flesta OECD-länder. Allra mest har klyftorna ökat i Sverige enligt en rapport som presenterades i december 2014. OECD menar att detta har negativ effekt även på tillväxten. Människors frihet beskärs när ojämlikheten ökar. Det kan också ta mycket lång tid innan en ökad ojämlikhet visar sig i form av ökande sociala och hälsorelaterade problem. De långsiktiga effekterna av den ökande ojämlikheten i Sverige har vi därför förmodligen bara sett början på.
Den här utvecklingen är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. För oss är minskade klyftor och ökad jämlikhet viktiga politiska mål. I grunden bottnar detta i vår uppfattning om alla människors lika rätt och lika värde. Vi vet att människors livsmöjligheter skiljer sig åt beroende på arv, ekonomiska villkor och social miljö. Vi tror på politikens möjlighet att förändra och förbättra. Politiken kan och ska därför på olika sätt bidra till att utjämna dessa skillnader. Ett jämlikt samhälle ökar människors reella frihet och valmöjligheter, vilket ökar den sociala rörligheten och bidrar till en mer dynamisk ekonomi. Finanspolitiken är helt avgörande för att minska klyftorna i samhället. Regeringen bör därför överväga att tillsätta en kommission för jämlikhet för att analysera skillnader i livsvillkor och föreslå förändringar för att åstadkomma ett mer jämlikt samhälle. Analysen bör innehålla ett tydligt genusperspektiv.
[Motionärernas namn]
Eva-Lena Jansson (S) |
|
Håkan Bergman (S) |
Lennart Axelsson (S) |
Matilda Ernkrans (S) |
|