Motion till riksdagen
2015/16:1431
av Monica Green (S)

Ordning och reda på vägarna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av ordning och reda på vägarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns all anledning att intensifiera arbetet med att få ordning och reda på vägarna. Att få bukt med alkohol i trafiken, att följa kör- och vilotider och att förare kan köra utan press är viktiga beståndsdelar liksom schysta villkor, kollektivavtal och konkurrens på lika villkor.

Riksdagen har beslutat om sanktionsavgifter och klampning av fordon, viktiga och riktiga åtgärder för att få ordning på den olagliga och trafikfarliga verksamheten.

Men det krävs också en väl fungerande kontroll ute på vägarna. Det krävs insatser för att komma åt den olagliga yrkesmässiga trafiken, trafikfarliga fordon och rattfylleriet.

Möjligheten att stoppa fusket och hindra rattfylleriet bland tunga fordon är angelägen så att den seriösa åkerinäringen inte utsätts för marknadsstörning.

Sedan den 1 januari 2015 är polisen en sammanhållen enrådsmyndighet. Den nya Polismyndigheten organiseras i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. De sju polisregionerna har helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område.

Det är viktigt att inga frågor hamnar mellan stolarna. En sådan fråga kan vara ordning och reda på vägarna.

 

Monica Green (S)