Ett omfattande arbete inom FN:s medlemsstater har lett fram till att de nya millenniemålen antogs i september 2015. De 17 hållbara utvecklingsmålen och 169 delmålen har betecknats som den mest omfattande planen för att bekämpa fattigdom. Det nya programmet sträcker sig över 15 år.
Det svenska arbetet inom departementen i regeringen och civilsamhällets engagemang har gett resultat och har lett till stor framgång eftersom de nya utvecklingsmålen har ett inbyggt jämställdhetsperspektiv. Jämställdhet mellan kvinnor och män ska vara mätbart.
I beslutsdokument ingår jämställdhet som mål nr 5: ”Achieve gender equality and empower all women and girls.”
Nu gäller det att upprätthålla detta viktiga arbete för att en jämställd värd ska bli möjlig. Här kan civilsamhället spela en stor roll. Flera ideella organisationer som till exempel UN Women kan med fördel användas i ett fortsatt engagemang för jämställdhet i Sverige och i världen.
FN:s resolution 1325 bekräftar den viktiga roll som kvinnor spelar i fråga om konfliktförebyggande, konfliktlösning och fredsuppbyggande. Den uppmanar samtliga berörda aktörer att intensifiera sitt arbete för att öka kvinnors deltagande på alla nivåer gällande förebyggande, hantering och lösning av konflikter. Till exempel ska alla berörda parter vidta åtgärder för att stödja lokala kvinnogruppers fredsinitiativ vid konfliktlösning och genomförande av fredsavtal.
Resolution 1325 uppmärksammar även att kvinnor drabbas oproportionerligt av konflikter och uppmanar samtliga berörda parter att intensifiera sitt arbete för skydd av kvinnor i konfliktsituationer. Alla aktörer ska enligt resolution 1325 anlägga ett genusperspektiv på freds- och konfliktarbete. Resolutionen är bindande för alla FN:s medlemsstater, vilket innebär att Sverige har en skyldighet att implementera resolutionen.
Regeringen bör utforma och genomföra en bredare utvärdering och återrapportera sitt arbete rörande resolution 1325 och tillhörande nationella handlingsplan. En bredare utvärdering bör inbegripa att resultaten från utvärderingen återrapporteras till riksdagen, samt diskuteras i bredare forum där såväl riksdagsledamöter som representanter från det civila samhället deltar.
Monica Green (S) |
|