Motion till riksdagen
2015/16:1421
av Helena Bouveng (M)

Stödcentrum för unga brottsoffer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler stödcentrum för unga brottsoffer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ungdomar är mer utsatta för brott än befolkningen i allmänhet. De utsätts i större utsträckning för hot, trakasserier och misshandel. Socialstyrelsens undersökningar av unga brottsoffer visar att risken är stor att unga som blivit utsatta för brott också blir gärningsmän.

Brottsförebyggande rådet har rapporterat att det är vanligt vid brott mot ungdomar att offret känner förövaren, går på samma skola eller bor i samma område. Många är då rädda för att råka illa ut efter att ha vittnat. En annan orsak till oro inför att vittna är bristen på information.

Stödcentrum för unga brottsoffer har inrättats på flera platser i landet. Det har visat sig vara en mycket bra inrättning för att möta unga brottsoffers dilemman och de problem som ofta uppstår när man blivit utsatt för brott.

Stödcentrum för unga brottsoffer kan erbjuda professionell hjälp för att bli av med de hemska tankar, aggressioner och hämndbegär som är vanliga känslor för ett ungt brottsoffer. Samtalet är en mycket viktig faktor när det gäller att komma på fötter igen efter att man blivit utsatt för brott. Att vända sig till föräldrarna är inte alltid möjligt då den unga i många fall vill förskona sina föräldrar.

Stödcentrumet hjälper även till i kontakten med polisen, åklagaren och försäkringsbolagen, erbjuder information om juridiska rättigheter och kan erbjuda sällskap av en stödperson inför och vid en rättegång om så önskas.

Många människor vet inte hur en rättegång går till och det förstärker känslan av osäkerhet. Informationen om hur det fungerar i rättssalen, vem som är vem och vad rollen som vittne innefattar är därför jätteviktig, både för den enskilda personen och för vårt svenska rättssystem. Ett tryggt välinformerat vittne är ett bättre vittne, dess ord får ett högre bevisvärde.

Stödcentrum för unga brottsoffer finns på flera platser i landet, men långt ifrån alla ungdomar kan få denna hjälp. Alla barn som utsätts för våld och övergrepp måste få sina behov och rättigheter tillgodosedda, oavsett var i landet de bor. Det krävs regionala stödcentrum över hela landet, bland annat i mitt hemlän Jönköping.

Det finns redan mycket kunskap som visar bristerna i hur barn och ungdomar bemöts, behovet av en nära samverkan mellan myndigheter som möter brottsoffren. Arbetet med regionala stödcentrum måste ske lokalt men regering och riksdag bör verka för att fler stödcentrum för unga brottsoffer inrättas.

 

Helena Bouveng (M)