Motion till riksdagen
2015/16:1405
av Jennie Nilsson m.fl. (S)

A-kassa anpassad för kvinnor och män


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om se över a-kassan så att den blir en bra arbetslöshetsförsäkring för både kvinnor och män utifrån kvinnors och mäns olika arbetsvillkor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetslivets villkor ser inte lika ut för kvinnor som för män, kvinnor tvingas ofta att ofrivilligt acceptera en deltids- eller visstidsanställning och dem kvinnodominerade yrkena värderas inte lika högt som många mansdominerade yrken.

Fortfarande 2015 tar kvinnor mer ansvar för hem, familj och sjuka barn. Kvinnor tar ut mer föräldraledighet och blir oftare sjuka av sitt jobb, både på grund av en dålig arbetsmiljö och utifrån att kvinnor ofta jobbar inom branscher där man blir smittad av sjukdom på jobbet.

Vi måste arbeta för en förändring så att heltid blir norm för både kvinnor och män, att föräldrar delar mer lika på föräldraledighet och ansvar för barnen, och vi måste jobba för en bättre arbetsmiljö. Men innan vi är där måste vi se till att kvinnor och män har samma förutsättning vid arbetslöshet att få 80 % av sitt inkomstbortfall upp till det tak som gäller för oss alla vid arbetslöshet.

Så är det inte idag utan vi har ett regelverk som uppmanar till att gå ut i hel arbetslöshet istället för att jobba de dagar och timmar man får, trots att man vill göra sin insats och skyldighet att jobba de dagarna man får. Det är orimligt att den enskilda, oftast en kvinna, ska tvingas att avstå arbete som erbjuds på grund av att det inte är på heltid.

Under åtta år hade Sverige en moderatledd regering som försämrade a-kassan för såväl kvinnor som män, men kvinnorna blev drabbade extra hårt av flera regelförändringar i arbetslöshetsförsäkringen.

Det finns behov av en översyn av a-kassans regelverk så att den blir en arbetslöshetsförsäkring som är bra för både kvinnor och män utifrån dagens faktiska arbetsvillkor som ännu inte är desamma för kvinnor som för män.

 

Jennie Nilsson (S)

 

Agneta Gille (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Hans Unander (S)

Johan Andersson (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Krister Örnfjäder (S)

Lennart Axelsson (S)

Marianne Pettersson (S)

Paula Holmqvist (S)

Suzanne Svensson (S)

Veronica Lindholm (S)