Motion till riksdagen
2015/16:1403
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Fäbodar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att skapa mer gynnsamma förutsättningar för fäbodbruk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under det senaste seklet har samhällsförändringar och strukturrationalisering i jordbrukssektorn inneburit en stark minskning av småjordbruken i vårt land. Det finns idag uppskattningsvis mellan 250 och 300 fäbodar i drift i Sverige vilket endast är en bråkdel av tidigare tiotusentals fäbodar, mer eller mindre spridda över hela vårt land.

I vårt grannland Norge finns mer än 1 000 fäbodar i drift. Fördelen med att ha fler aktiva fäbodar är många. Det är gynnsamt för landskapet då betande djur håller det öppet. Artrikedomen blir också större genom traditionellt fäbodbruk och på så vis gynnas den biologiska mångfalden. Kunskapen om traditionell djurskötsel och kunskapen om delar av vår traditionella matkultur bibehålls. Fler aktiva fäbodar skulle även kunna leda till fler arbetstillfällen på landsbygden. Avslutningsvis skulle fler fäbodar – liksom i Norge – kunna bidra till en ökad turism.

Med detta som grund vill vi att regeringen ser över möjligheterna – och med Norge som ett levande exempel – till att även i Sverige skapa mer gynnsamma förutsättningar för återetableringen av fler fäbodbruk.

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)