Motion till riksdagen
2015/16:1393
av Sara Karlsson m.fl. (S)

Treterminssystem på högskolor och universitet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett frivilligt treterminssystem på högskolor och universitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sommarmånaderna är problematiska för många studenter. Samtidigt finns det många som vill bli färdiga med sina studier snabbare. En lösning är att införa ett treterminssystem på högskolor och universitet. 

Utbudet av sommarkurser bör ses över av lärosätena. Sommarkurser ska både vara av allmän karaktär för studenter som vill bredda sin bildning och vara kurser som studenter kan tillgodogöra sig i sin utbildning. Däremot bör inte resurser som fördelas till sommarutbildning inverka negativt på grundutbildningens kvalitet.

En tredje termin på läsåret skulle tillgodose studenternas ökade behov av sysselsättning under sommarmånaderna samtidigt som deras inkomst tryggas. Ett studiemedelssystem som endast erbjuder studenter försörjning under tre fjärdedelar av året är inte tillfredsställande för de studenter som saknar försörjningsmöjlighet under sommaren. Ett för studenterna frivilligt treterminssystem skulle medföra att studenter som önskar så kan ägna sig åt sina studier på heltid, och samtidigt slutföra sin utbildning på kortare tid.

Däremot vore ger dels goda möjligheter till arbetslivsanknytning och dels ett behövligt uppehåll från studierna. Det är därför viktigt med frivillighet.

Vi anser att en översyn av möjligheterna av införa ett frivilligt treterminssystem på högskolor och universitet bör göras. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Sara Karlsson (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Elin Lundgren (S)

Emilia Töyrä (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Hanna Westerén (S)

Hillevi Larsson (S)

Johanna Haraldsson (S)

Kerstin Nilsson (S)

Kristina Nilsson (S)

Lawen Redar (S)

Monica Green (S)

Veronica Lindholm (S)

Teresa Carvalho (S)

Anna Wallentheim (S)

Sanne Eriksson (S)

Alexandra Völker (S)