Motion till riksdagen
2015/16:1390
av Monica Green (S)

Satsning på fossiloberoende biogas


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om biogas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I takt med att ta fram en fossiloberoende fordonsflotta måste alla fossilfria bränslen få större möjligheter att utvecklas. I regeringsförklaringen tryckte statsministern både på biogas och elproduktion. Det är en oerhört viktig prioritering. Men det finns en risk att biogasanläggningarna slås ut nu när världsmarknadspriset på olja är lågt.

Det är på många sätt bättre att tillverka bränsle av gödsel, matrester, slam och annat avfall. Den svenska biogasbranschen har gjort stora investeringar som borde tala för än mer produktion i framtiden. Genom satsningar kan Sverige behålla en tätposition när det gäller biogas.

 

De främsta fördelarna med biobränsle är att de inte påverkar koldioxidhalten i atmosfären vid förbränning. Biogasbilar kan bli lönsamma direkt om man väger in miljöprofilsaspekter mot både omvärlden och sina egna anställda.

 

Biogas kan blandas med naturgas, och det går även att blanda biogas med en mindre andel (10–15 %) vätgas (hytan). Biogas kan också utgöra råvara till flytande s.k. GTL-drivmedel för vanliga dieselfordon.

 

Biodrivmedlen möjliggör en ”klimatneutral” körning. Men för att det ska vara motiverat att producera ett biodrivmedel måste biobränslet uppmärksammas mer eftersom det leder till att mindre växthusgaser släpps ut. Klimatvinsten är att biogas minskar miljö- och hälsoskadliga utsläpp med 80–90 % jämfört med bensin och diesel. Det ger renare luft i städerna och färre sjukdomsfall.

 

Fördelarna med biogas är många och uppenbara. Det är kostnadseffektivt men riskerar ändå att slås ut i dagsläget om inget görs. Efterfrågan på biogas borde stimuleras så att mindre kvantiteter av naturgas kommer att användas. Framförallt borde biogasen ges möjlighet att expandera av egen kraft eftersom det går att ta tillvara den producerade biogasen trots säsongsvariationer i efterfrågan.

 

Monica Green (S)