Motion till riksdagen
2015/16:1387
av Lawen Redar (S)

En tuberkulosfri värld


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bidra till det internationella arbetet och forskningen kring infektionssjukdomar i syfte att bekämpa tuberkulos och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Världens mest spridda infektionssjukdom heter, fortfarande, tuberkulos. Många tror att sjukdomen inte längre finns fastän uppemot nio miljoner människor smittas och två miljoner dör på grund av tuberkulosbakterien, årligen.

Omfattningen av sjukdomsspridningen drabbar vanligen fattiga vilket hämmar välståndsutvecklingen globalt. Tuberkulos är också den ledande dödsorsaken för människor som lever med hiv/aids. Bakterien sprider sig via små droppar som kommer ut i utandningsluften när den smittade hostar. Det innebär att den lätt förs över och sprider sig mellan människor som bor trångt. Vid sjukdomstillstånd förhindras människor att genomföra skolgång, att arbeta, delta i politiken och civilsamhället. Därför är kampen mot tuberkulos en av de viktigaste insatserna för att bekämpa den globala fattigdomen.

Dagens behandling av tuberkulos sker fortfarande med läkemedel från mitten av 1990-talet. Behandlingen kräver hög följsamhet under lång tid för att säkerställa läkning och för att undvika resistensutveckling. Trots vissa framsteg att hindra epidemin är det stora hotet i dag att sjukdomen blir allt mer resistent mot de vanliga tuberkulosläkemedlen. För närvarande sker en alarmerande ökning av resistenta och multiresistenta tuberkulosbakterier. Enligt WHO:s senaste internationella tuberkulosrapport finns förhöjd risk att utvecklingen av multiresistenta bakterier håller på att göra så att sjukdomen inte går att behandla. Globalt drabbas hundratusentals människor av resistent tuberkulos och endast nitton procent av de upptäckta fallen får lämplig behandling.

Att tuberkulos prioriteras i EU:s folkhälsoprogram för 2014–2020 och ses som ett problem för hälsosäkerheten är ett viktigt steg, men arbetet måste spridas globalt. För att möta utmaningarna med tuberkulos behövs satsning på ett nytt, snabbt och effektivt diagnosverktyg, ökad kunskap om infektionssjukdomen samt främjandet av forskning beträffande infektionssjukdomar. Med de rätta insatserna kan vi kanske göra det som många redan tror har gjorts – utrota tuberkulosen för gott.

 

Lawen Redar (S)