Motion till riksdagen
2015/16:1376
av Anders Åkesson och Anders Ahlgren (båda C)

Samlingslokaler


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av förbättrat stöd till allmänna samlingslokaler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samlingslokalen förenar över gränser och gör möten möjliga. De stärker samarbete och skapar ideellt engagemang. Samlingslokalen är en träffpunkt, ett centrum och en

kraftkälla till utveckling. Samlingslokalerna är också av stor betydelse som grund för

demokrati, kultur och integration i vårt samhälle.

 

Det är en spännande utmaning att se till att våra samlingslokaler är så moderna att nya generationer väljer dem som mötesplatser där de kan utveckla sina intressen och skapa nya gemensamma aktiviteter.

 

De samlingslokaler runt om i landet som i hög utsträckning ägs och förvaltas av den

ideella sektorn, har en stor betydelse som arenor för kulturupplevelser och kulturmöten. Till detta bör tilläggas de allmänna samlingslokalernas viktiga betydelse för att medborgarna ska kunna utnyttja sin yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. Inte minst viktigt är detta i en tid då vi i en växande utsträckning upplever att det offentliga gaturummet inte längre är så öppet och publikt tillgängligt.

 

Även om den stora delen av arbetet i våra folkrörelsedrivna anläggningar sker ideellt,

ligger det ett ansvar på stat och kommun att se till att arbetsuppgiften inte blir så

övermäktig att dörrarna till våra tidigare så öppna och inbjudande lokaler permanent stängs. Om inte tillräckligt stöd ges för att rusta och göra dem tillgängliga för alla i samhället kan detta tyvärr bli verklighet. Enligt statliga Boverket behövs det ett ökat statligt stöd för att kunna finansiera de ansökningar om upprustning som beviljats kommunal medfinansiering enligt gällande regelverk.

 

En stor del av de resurser som funnits har nyttjats för tillgänglighetsanpassning.

Samlingslokalsorganisationerna ligger väl framme men detta arbete måste fortsätta då det är av utomordentligt stor vikt att en fortsatt tillgänglighetsanpassning av offentliga samlingslokaler kan ske. På samma sätt krävs insatser för att samlingslokalerna generellt förses med modern teknisk utrustning för att utveckla mötesformerna i vårt digitala samhälle.

 

Vi anser mot bakgrund av detta att det är högst rimligt att samhällets stöd till våra allmänna samlingslokaler förbättras. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Anders Åkesson (C)

Anders Ahlgren (C)