Motion till riksdagen
2015/16:1372
av Ola Johansson (C)

Inackorderingstillägg från CSN till nationella idrottsutbildningar (NIU)


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att skapa neutrala villkor avseende CSN-stöd för inackordering till elever antagna vid nationella riksintag till idrottsutbildningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksidrottsgymansier, RIG, är sedan länge etablerade inom det svenska skolsystemet, med möjlighet för elever att kombinera idrott på hög nationell nivå med studier.

Sedan 2011 finns även nationella idrottsutbildningar, NIU. Det finns stora likheter, men även skillnader. Framförallt gäller det antalet poäng som erbjuds i respektive specialidrott och antalet tränare som skall finnas i förhållande till elevunderlaget. Beroende på storleken och inriktningen på det specialidrottsförbund som står bakom, väljer de att satsa endera på RIG eller på NIU, eller bådadera. I stort sett handlar det om huruvuda förbunden anser sig ha underlag för att nå internationell eller nationell elit, genom de satsningar som görs på särskilda utbildningsanordnare med koppling till specialidrotter.

 

Exempelvis har Svenska Skidförbundet en större bredd att erbjuda med både RIG- och NIU-gymnasier, medan Svenska Simförbundet enbart erbjuder NIU, bland annat genom en fristående gymnasieskola. Dessa fristående NIU-gymnasier har riksintag, vilket betyder att elever från hela Sverige kan söka och antas till dessa. Är inte anordnaren kommunal finns ingen skyldighet att bevilja interkommunala ersättningar till elever.

 

Exempel från CSN: Adam ansöker om inackorderingstillägg för att läsa på en fristående gymnasieskola. Han har kommit in på en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och ska samtidigt läsa ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

 

Adam kan inte få inackorderingstillägg då det nationella programmet och den nationella inriktningen finns på hemorten, inom två timmars restid från föräldrahemmet. Att Adam kommit in på en utbildning med elitsatsning inom idrott är inget särskilt skäl för att få inackorderingstillägg.

 

Då NIU författningsmässigt är att betrakta som ett eget program så kan man inte jämföra dessa skolor med vanliga kommunala gymnasieskolor, ändå nekar CSN elever till dessa riksintag inackorderingsstöd, då de anordnas av fristående gymnasier. Dessa skillnader måste belysas och utjämnas.

 

Detta bör ges regeringen till känna.

 

Ola Johansson (C)