Motion till riksdagen
2015/16:1368
av Emil Källström m.fl. (C)

Mittnordenkorridoren Umeå–Östersund–Trondheim


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till järnvägsinvesteringar på sträckan Västeraspby–Långsele för att möjliggöra gods- och persontrafik längs sträckan Umeå–Sollefteå–Östersund–Trondheim och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige genomför sedan alliansregeringens tillträde 2006 stora investeringar i infrastruktur. Det är vår förhoppning att denna positiva trend kommer fortsätta då behoven av underhåll och nyinvesteringar är fortsatt stora.

 

Det är inte minst viktigt att identifiera flaskhalsar i systemet, där förhållandevis små investeringar kan få uppväxling i att de stärker det totala transportsystemet. En sådan investering vore förbättringsåtgärder på Ådalsbanan längs sträckan VästeraspbyLångsele.

 

Ny räls längs denna sträcka skulle innebära att en rad industrier längs Ångermanälven skulle få tillgång till säkra och klimatsmarta transporter. Det skulle också innebära förutsättningar för persontrafik på sträckan Umeå–Sollefteå–Östersund–Trondheim. Tåg som skulle passera och ge nya möjligheter för orter som Långsele, Bispgården, Kälarne och Bräcke.

 

Denna Mittnordenkorridor skulle kunna bli en drivkraft för utveckling i de södra delarna av Norrlands inland och dessutom stärka de inomnorrländska kommunikationerna, likaväl som tillgängliggöra Trondheims expansiva arbetsmarknad för fler.

 

Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Emil Källström (C)

 

Per Åsling (C)

Helena Lindahl (C)