Motion till riksdagen
2015/16:1365
av Ola Johansson (C)

Ett centrum för förnybar energi, elkraft och fossiloberoende transporter i Halland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att Ringhals blir ett forsknings- och kompetenscentrum för förnybar elkraft, transmission och distribution och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att E6:an mellan Helsingborg och Mölndal pekas ut som en nationellt prioriterad försökssträcka för elektroniska motorvägar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det erinras om att Sverige är ett av föregångsländerna i omställning till förnybar energi. Vi har 2015 i energisystemen 51 % förnybart, vilket skall jämföras med målet 50 % 2020.  Vi har alltså överträffat vår egen målsättning, vilken dessutom är mer ambitiös än omvärldens. Detta antyder att vi bör kunna fortsätta med samma ambitionsnivå under de kommande åren. Det finns gott om resurser för det i vår ekonomi och det industriella kunnandet inom bland annat kraftproduktion är betydande.

 

En sådan ambition ligger helt i linje med all tidigare erfarenhet om elenergins allmänna användbarhet. El har alltid ökat sin andel av den totala energianvändningen, lagt till nya användningsområden och expanderat dessa andelar av totalen. Vi ser ett ökande intresse för eldrift av våra vägtransporter, med en rad intressanta forsknings- och utvecklingssatsningar, inte minst på västkusten. Strategiskt placerade mitt i storregionen mellan Köpenhamn och Oslo har Halland förutsättningar att ta över ledartröjan i den svenska visionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030.

 

Effektbrist påtalas som en svårighet. Detta är överdrivet. Lösningarna är att knyta ihop sig internationellt för att klara effekten på nationell basis och att använda metoder beskrivna under begreppet ”smarta nät” för att klara kraven lokalt. Dessutom har man ännu inte berört den tydliga möjligheten att använda it för att vädja till marknaden – hushåll m.m. – om tillfällig återhållsamhet för att klara tusendelspåkänningar – några få timmar av årets totala 8760 – under ett litet antal kalla dagar i februari.

 

Satsning på en stark utbyggnad av ett internationellt ryggradsnät för EHV (Extra High Voltage) ledningar och kablar, växelström och likström bör genomföras. På detta sätt kan samtliga resurser – även småskaliga och medelstora anläggningar – utnyttjas bättre.  Ledningsförlusterna är små och endast ett fåtal procent per 1000 km.

 

Ringhals ett kompetens- och forskningscenter för el

Det finns ingen framtid längre för ny kärnkraft. Konkurrensen med alternativen är över. Ny vindkraft och solkraft är att föredra rent ekonomiskt. Det manifesteras genom avvecklingsbesluten som rör Oskarshamn och nu senast Ringhals 1 och 2 som alla stängs av ekonomiska skäl.

 

Satsa istället på att göra Halland och Göteborg till centrum för ett samlat grepp i energifrågan i Skandinavien och låt detta också omfatta nya användningsområden, elkraftsproduktion och transmission. Satsa på Göteborg och Ringhals som forskningscentra för tillämpning av tekniken med högspänd likströmstransmission och distribution.  Chalmers, AB Volvo, Gothia Power, Ångpanneföreningen, Göteborgs Energi och kompetenser från Ringhals utgör en stark bas för en sådan inriktning.

 

E6 – en elektronisk motorväg genom Halland

Gör E6:an till elväg som första objekt i en övergripande skandinavisk satsning. Denna kan följas av elvägar från Göteborg till Stockholm i ett andra steg. Utred möjligheterna att tillföra laddningsstationer – på sikt även för lastbilar – vid sidan av den nu aktuella satsningen med konduktiv överföring.  Prognosen för ett genombrott på batterisidan är positiv. Väsentligt kortare laddningstider av batterier är klart inom synhåll.  En framsynt politik bör inteckna detta redan nu. Utred den internationella marknaden för induktiv elenergiöverföring från väg till fordon och projicera detta på en svensk insats. Utgå från AB Volvos kunnande och erfarenheter från bland annat ElectriCity, hållbar kollektivtrafik (linje 55) mellan Johanneberg Science Park och Lindholmen. Det bör uppdras åt Trafikverket att genomföra en sådan försöksverksamhet längs E6, förslagsvis mellan Helsingborg och Mölndal.

Samlad kompetens och samordnade insatser

Utbyggnaden av ett nationellt nät av elmotorvägar måste åtföljas av mer förnybar el, förstärkt överföringskapacitet och samtidig utveckling av smarta elnät. Det är ett starkt argument för att samla denna kompetens till västkusten, Göteborg och Halland, där det finns goda förutsättningar för utbyggnad av solel, vindkraft, samt en världsledande fordonstillverkare och en arbetsplats med hög kompetens inom kraftproduktion och distribution av el.

 

Ola Johansson (C)