Motion till riksdagen
2015/16:1359
av Larry Söder (KD)

Infrastruktursatsning i Halland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vägnätet i Halland för att tillse att kapaciteten matchar behovet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera ett färdigställande av utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inleda en översyn av kapacitetsbehovet på Västkustbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Infrastrukturen är navet i en lyckad framtid för ett län. Transporterna ökar allt mer och kapacitetsutvecklingen måste byggas ut allt eftersom behovet ökar. I Halland är både järnväg och bilväg viktiga för att hålla ihop hela länet, både norr och söder och de västra och östra delarna.

I Halland finns ett antal underdimensionerade bilvägar som inte bara ökar färdtiden utan som är direkt trafikfarliga. Som exempel kan väg 153 mellan Varberg–Ullared samt väg 41 Varberg–Borås nämnas. Detta är två vägar som måste rustas upp och dimensioneras utifrån framtida behov.

Att Västkustbanan går genom Halland är känt för de flesta, men att Västkustbanan fortfarande inte är dubbelspårig är mindre känt. Järnvägen är framtidens transportmedel genom Halland med rätt satsningar. Att bygga ut Västkustbanan till dubbelspår genom Halland är oerhört viktigt för att täcka dagens behov. Järnvägstrafiken för persontransporter hämmas idag av för lite plats på banan och detta problem kommer öka för varje år som går. Därför är det av största vikt att utbyggnaden av Västkustbanan färdigställs så att hela sträckan blir dubbelspårig. Redan 1992/1993 togs beslutet att bygga ut sträckan Göteborg–Lund till dubbelspår, den då största järnvägssatsningen på över 100 år. Dessvärre ser vi inte idag, lite mer än 20 år senare, att dubbelspårig järnväg på sträckan kommer bli en realitet under överskådlig framtid. Därför bör regeringen prioritera utbyggnaden till dubbelspår och parallellt med detta inleda en översyn om dubbelspår kommer täcka transportbehovet för en överskådlig framtid.

 

Larry Söder (KD)