Motion till riksdagen
2015/16:1352
av Betty Malmberg (M)

Utvärdera effekterna av nya polisen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera och följa upp den nya polisorganisationen med avseende på effektivitet, tillgänglighet och medborgares upplevelse av trygghet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polisregionerna och lokalpolisområdena systematiskt ska följa upp och utvärdera människors upplevelse av tillgänglighet och trygghet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 1 januari 2015 bildades Sveriges nya polismyndighet. Syftet med den nya organisationen är bra och undertecknad har full förståelse för att det tar tid innan den nya organisationen är intrimmad och fungerar ändamålsenligt. Men jag påverkas ändå av den känsla av övergivenhet, som många av oss på landsbygden upplever. Min oro gäller de så kallade lokalpolisområdena i allmänhet och nedläggningen av polisstationer i synnerhet.

 

Sverige är ett stort och vidsträckt land med långa avstånd. Närheten till en polisstation skänker då en viss trygghet för medborgarna. Med den nya polisorganisationen riskerar många polisstationer på landsbygden att läggas ner för att kanske ersättas med en besöksplats på ortens bibliotek. Detta oroar många av oss boende på landsbygd. Än så länge lever vissa poliskontor kvar, ibland till dess att deras hyreskontrakt löper ut, men detta är otillfredsställande och sänker förtroendet för polisväsendet. Många exempel har redan florerat i media där medborgare går samman i så kallade ”garden” eller grannsamverkan, för att försöka upprätthålla känslan av trygghet. Detta är inte en önskvärd utveckling. Om Polisen ska kunna behålla sin legitimitet som hela landets instans för att upprätthålla trygghet, måste vi politiker kunna följa utvecklingen noga.

 

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att den nya polisorganisationen måste följas upp systematiskt med avseende på tillgänglighet och effektivitet samt medborgares känsla av trygghet. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Betty Malmberg (M)