Bostadsbristen i Sveriges storstäder är idag värre än på mycket länge. Boverket uppskattar att behovet är nästan dubbelt så stort som antalet påbörjade byggen per år. Icke oväntat drabbas unga och nyanlända hårdast. Utan en plånbok som matchar de höga kapitalinsatserna som krävs för att köpa en lägenhet eller kontakter för att gå runt kösystemet är valmöjligheterna få.
Ett av skälen till att nybyggnation idag är både kostsamt och tidsslukande är de generösa överklagandemöjligheterna vi har i Sverige. Det finns få begränsningar för vem som kan överklaga och processen blir ofta lång då samma överklagande sker till flera olika instanser. Rättigheten för medborgare att överklaga byggen som påverkar deras boendesituation är naturligtvis fundamental. Vi behöver dock åstadkomma en betydligt mer effektiv process där grundlösa överklaganden inte riskerar att försena och fördyra tusentals studentbostäder.
Majoriteten av de överklaganden som länsstyrelsen idag avgör överklagas därefter igen till mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen bör därför tas bort som överklagandeinstans för att undvika detta tidskrävande steg i processen. Då skulle mark- och miljödomstolen istället direkt kunna pröva och avgöra ärenden. För att minska antalet okynnesöverklaganden och korta handläggningstiderna bör en avgift tas ut från klaganden i plan- och byggärenden. Det behövs en översyn av vilken avgiftsnivå som är rimlig och möjligheten att få tillbaka avgiften i det fall klaganden får rätt i domstol. På så sätt värnas medborgares rätt att överklaga samtidigt som färre grundlösa överklaganden riskerar att stå i vägen för bostadsbyggande.
Sofia Fölster (M) |
|