Motion till riksdagen
2015/16:1347
av Sofia Fölster (M)

Arbetsgivaravgifterna för unga


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att sänka arbetsgivaravgifterna för unga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av de viktigaste reformerna i Alliansens arbetsmarknadspolitik har varit att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Tack vare de sänkta arbetsgivaravgifterna har tusentals unga som tidigare stått långt från arbetsmarknaden fått sitt första jobb. Dessutom har många företag haft råd att behålla unga anställda trots konjunktursvängningar.

Den nya regeringen byter nu arbetslinjen mot en stor bidragsutbyggnad. Regeringen vill höja skatten med över 32 miljarder kronor varav mer än 90 procent slår mot jobb och tillväxt. Konjunkturinstitutet har dömt ut regeringens jobbpolitik och sagt att den varaktigt minskar antalet sysselsatta med 15 000–20 000 människor. Höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga är en av de stora skattehöjningarna som regeringen genomfört för att finansiera högre bidrag. Det är beklagligt att just unga, där arbetslösheten redan är betydligt högre än hos andra grupper, ska vara de som drabbas hårdast av regeringens skattehöjningar.

Om fler unga ska kunna få jobb behövs lägre trösklar in på arbetsmarknaden. Med regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga går vi i motsatt riktning. Det är oansvarigt att starta en mandatperiod med att försvåra för unga att komma i arbete. Därför bör arbetsgivaravgifterna åter sänkas för unga. 

[Motionärernas namn]

Sofia Fölster (M)