Motion till riksdagen
2015/16:1344
av Sofia Fölster (M)

Östlig förbindelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt återkomma till riksdagen med en tidsplan för byggnation av Östlig förbindelse och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Östlig förbindelse är ett prioriterat infrastrukturprojekt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholmsregionen växer så det knackar. Med en befolkningsökning om cirka 40 000 per år är Stockholmsregionen en av Europas snabbast växande. Detta ställer höga krav på att infrastruktur, kollektivtrafik och bostäder byggs ut i takt med inflyttningen. Stockholmsregionen är tyvärr i fortsatt stort behov av ytterligare investeringar i infrastruktur.

Ifall Stockholmsregionen ska fortsätta vara en tillväxtmotor i Sverige behöver viktiga infrastrukturprojekt värnas och utvecklas. Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och Östlig förbindelse är viktiga pusselbitar för att tillgodose transportbehovet hos både privatpersoner och näringsliv. Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare skulle enbart byggandet av en östlig förbindelse minska den genomsnittliga biltrafiken i innerstaden med 11 %. På vissa sträckor som Karlavägen skulle över hälften av bilarna försvinna enligt rapporten.

Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur, trots en viss återhämtning. Detta gör det ännu viktigare att investera i infrastruktur och bostäder för att ekonomin ska ta fart. När vi samtidigt ser ett stort behov av ett utbyggt vägnät i Stockholmsregionen bör Östlig förbindelse fortsatt vara en prioriterad fråga för regeringen.

Under alliansregeringen avsattes två miljarder kronor för att utreda och projektera en möjlig dragning av en östlig förbindelse. Det fanns även med i den långsiktiga nationella transportplanen. Även om Sverige bytt regering, bör projektet Östlig förbindelse inte stoppas utan fortsatt vara en prioriterad investering. Det är viktigt både för att säkra Sveriges fortsatta ekonomiska tillväxt och för Stockholmsregionens utveckling.

 

Sofia Fölster (M)