Majoriteten av de fristående skolor som opererar i Sverige idag erbjuder goda och likvärdiga alternativ till kommunala skolor för föräldrar och elever. Statistik och de erfarenheter som finns visar att kommuner med fler fristående skolor ger ett totalt sett bättre resultatmässigt utfall tack vare en sund kvalitetskonkurrens. Individens valfrihet är ett av demokratins ädla märken.
Arbetsgången för att öppna eller bygga ut en fristående skola sker genom att man ansöker hos Statens skolinspektion. Vänsterstyrda kommuner kan därmed motverka etableringar genom negativa remissyttranden. Detta strider mot intentionerna i barnkonventionen där rätten att välja skola tydligt framgår.
Den nya rödgröna regeringen indikerar redan ökad statlig styrning samt ökad reglering. Detta motverkar friskolereformens syfte, nämligen att fristående skolor ska utgöra ett komplement till de kommunala skolorna. Enligt min och många andras bedömning bör statens roll begränsas till att enbart auktorisera och inspektera skolorna. Därtill bör inte kommuner ha möjlighet att lägga veton mot nya etableringar av fristående skolor.
Lagstiftningen bör därför ändras på detta område till en nationell regelbok där ytterst skollagen samt godkännande av den sökande huvudmannen ligger till grund för beslut. Därefter sker en auktorisation via lagen om valfrihetssystem, LOV.
Inom ramen för ovanstående resonemang och anförda motiv uppmanas regeringen att snarast inleda arbetet med att tillåta fristående skolor att inkluderas i LOV.
Sotiris Delis (M) |
|