Motion till riksdagen
2015/16:1326
av Sotiris Delis (M)

En överskuldsättningskommission


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att inrätta en överskuldsättningskommission beträffande de svenska hushållens skulder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De svenska hushållens höga skuldkvot har på senare tid varit föremål för en intensiv debatt. Såväl Finansinspektionen och Sveriges Riksbank som flera andra initierade aktörer och analytiker konstaterar att åtgärder snarast bör vidtas medan tiden medger det.

Media rapporterar att över 400 000 svenskar är skuldsatta och bedömer att den sammanlagda skulden uppgår till drygt 90 miljarder kronor. Om man även inkluderar familjemedlemmar som påverkas negativt av den skuldsattes situation blir siffran för svenska mått mätt gigantisk, 1,2 miljoner människor.

I Sverige är vi fortfarande fokuserade på bolånen men hushållen dras också med andra typer av skulder som accelererar.

Samhällskostnaderna som överskuldsättningen ger upphov till beräknas till ofattbara 200 miljarder kronor årligen, hävdar medierna. Kalkylen är beräknad utifrån kostnader för sjukvård, produktionsbortfall, arbetslöshetsersättning, långtidssjukskrivning, a-kassekostnader och slutligen sjukpensionering.

Regeringen, trots de initiala åtgärderna att komma åt problemet, gör för lite. Bostads- och byggmarknaden är överreglerad, investeringstakten är trögrörlig, priserna på bostäder rusar och människor fortsätter i allt högre takt att överskuldsätta sig. Vi har idag svenska hushåll som riskerar hamna i svåra situationer vid ett scenario där konjunkturen och fastighetspriserna faller kraftigt samt räntenivån höjs.

Problemet är så stort att det hör till EU kommissionens tio högprioriterade områden där man har bett medlemmarna att inkomma med skarpa förslag om problemets hantering.

Regeringen bör därför inrätta en överskuldsättningskommission vars syfte är att arbeta för att skapa en samlad bild över situationen, följa upp riskutvecklingen, fokusera på orsakerna till fenomenet överskuldsättning samt kontinuerligt föreslå åtgärder för dess hantering. Detta bör ske i kombination med att åtgärderna som vidtas inte leder till att en dämpad skuldsättning sker på bekostnad av att spelreglerna ändras på ett sådant sätt att det försvårar för människor att planera sin ekonomi.

 

 

Sotiris Delis (M)