Motion till riksdagen
2015/16:1325
av Sotiris Delis (M)

Ökad säkerhet i det svenska transportsystemet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utreda behovet av ökad säkerhet i det svenska transportsystemet och ökad internationell samverkan på området, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Åtta månader efter terroristattackerna i Paris befann sig en beväpnad man på tåget från Bryssel med slutstation Paris. Syftet var att genomföra en terrorattack. Mannen som inte är medborgare i EU hade en stor mängd vapen med sig men blev i sista stund avväpnad av medpassagerare ombord på tåget.

 

Schengenzonens slopade gränskontroller mellan sina territorier är ett utmärkt sätt att resa ur effektivitets- och bekvämlighetssynpunkt och det är viktigt att värna det öppna samhället. Den fria rörligheten över gränser är den kanske allra viktigaste fördelen med Sveriges deltagande i det europeiska samarbetet. Men ur säkerhetssynpunkt är tåg och bussar oskyddade måltavlor även om kontrollen vid de yttre gränserna skärpts. Fallet med det avbrutna terrordådet på tåget visar att en person, trots att denne är registrerad misstänkt för terroristsamröre, tack vare borttagna personkontroller inom Schengen kan undgå myndigheter och genomföra omfattande terrordåd i exempelvis det svenska transportsystemet.

 

Sotiris Delis (M)