Motion till riksdagen
2015/16:1313
av Jimmy Ståhl (SD)

Götaälvbron


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda bygget av en bro i Götaälvbron och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Götaälvbron är den viktigaste förbindelsen mellan centrala Göteborg och Hisingen. Bron anses idag i mycket dåligt skick och kostnaderna för att reparera bron är skyhöga. Ett beslut om att bygga en ny bro är fattat. Det går inte att riva den nuvarande bron innan en ny har byggts, eftersom Hisingen då skulle förlora sin enda spårvägsförbindelse med fastlandet. Den nya tilltänkta bron har tilldelats namnet Hisingsbron, och planeras stå klar cirka 2020.

 

Att bygga en lägre bro med segelfri höjd på 12 meter istället för dagens 19,5 meter segelfri höjd ger lite lägre kostnader men det ger stora konsekvenser vad gäller sjöfarten och trafikinfarkten som uppstår i Göteborg genom fler broöppningar. Farleden i Göta älv genom Göteborg är av riksintresse, eftersom den är en viktig sjötransportled för Vänerregionen och hamnarna längs älven. Industrins konkurrenskraft i området är beroende av en effektiv sjöfart.

 

Sjöfarten måste flyta effektivt för industrins skull. Dessutom är Göta älv och Trollhätte kanal en viktig del av fritidsbåtssektorns vattenväg till Vänern och Göta kanal, säger Noomi Eriksson, ekonomidirektör och ansvarig för Sjöfartsverkets infrastrukturplanering. En lägre brohöjd skulle få negativa konsekvenser för sjötrafiken norrut. Enligt Sjöfartsverket skulle det innebära att den höj- och sänkbara bron måste öppnas för nästan samtliga lastfartyg och 60 procent av segelbåtarna som ska passera. Att cykla och gå över den befintliga bron med segelfri höjd på 19,5 meter är ingen dröm men man kan bygga en bro i bron där man har gång- och cykelbana på 12 meter eller lägre som är snabböppnande, vilket inte påverkar kollektivtrafiken eller övrig trafik negativt som en låg bro på 12 meter gör med många broöppningar.

Genom att bygga en låg snabböppnande bro i bron så tillgodoser man de flestas önskningar och det borde således vara en mycket bra kompromiss.

 

En utredning om alternativet bro i bron borde starta omedelbart. När man investerar i att bygga en ny älvbro bör man inkludera alla möjligheter innan man sätter spaden i backen för att senare komma fram till att det var en dåligt genomtänkt planering. 

 

Jimmy Ståhl (SD)