Motion till riksdagen
2015/16:1311
av Jimmy Ståhl (SD)

Fartdämpande åtgärder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att standardisera vägbulor vid användande av fartdämpande åtgärd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Höga hastigheter med fordon där oskyddade trafikanter vistas kan leda till otäcka olyckor med dödlig utgång. Det finns idag många olika typer av fartdämpande åtgärder i tätorter, bland annat: avsmalnade övergångsställen, upphöjda övergångsställen, refuger, chikaner (sidoförskjutningar), cirkulationsplats (rondell), timglashållplats, vägbulor, fartkameror, falluckor som aktiveras vid för hög hastighet, ja, bara fantasin sätter gränser.

 

Vägbulor har orsakat stora arbetsmiljöproblem för yrkeschaufförer, främst busschaufförer. Det är diskarna i ryggens kotpelare som skadas. Bussförarna kan få bestående besvär med ländryggen och även med skuldror och nacke.

 

Vägbulor har många olika former och storlekar, allt från små runda gummiblock till stora asfalterade gupp. Vi ser gärna att vägbulor inte används som fartdämpande åtgärd men om det måste användas vill vi att man standardiserar vägbulorna så de är så skonsamma som det bara är möjligt för yrkestrafiken.  

 

Jimmy Ståhl (SD)