Motion till riksdagen
2015/16:1309
av Jimmy Ståhl (SD)

Trängselskatt i Göteborg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa trängselskatten i Göteborg snarast och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Göteborg har infört trängselskatt med motivering att minska trängseln i Göteborg. Placering av vissa trängselskattskameror ger ett större sken av att man är mer intresserad av att ta ut skatt av bilisterna för att finansiera det västsvenska paketet än att minska trängseln i staden.  

 

Trängselskatt tas ut för svenskregistrerade fordon som passerar en betalstation i Göteborg måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29. Skatt tas inte ut lördagar, helgdagar, dagar före helgdag eller under juli månad. Vissa fordon är undantagna från trängselskatt.

 

Att vissa fordon är undantagna från trängselskatt samt placeringen av trängselskattsbågar där det är lite eller ingen trängsel får många att reagera. Ett folkinitiativ om en folkomröstning angående trängselskatt i Göteborg genomfördes vid allmänna valet 2014.

 

Frågan som ställdes vid valet var:

Anser du att trängselskatten ska fortsätta i Göteborg efter valet 2014? JA…      NEJ…

 

När alla 297 valdistrikt räknats står det klart att 56,8 procent säger nej och 43,2 procent ja till trängselskatt. Starkaste ja-fästet är Centrum, där 55,4 procent röstade ja. Flest motståndare till trängselskatten finns, inte oväntat, på Hisingen, där 66 procent röstade nej.

 

Då göteborgarna tydligt genom en folkomröstning visar att de inte vill ha trängselskatt bör denna avskaffas snarast.

 

Jimmy Ståhl (SD)