Motion till riksdagen
2015/16:1304
av Richard Jomshof (SD)

Avskaffande av hemutrustningslånet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa det s.k. hemutrustningslånet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering finns ett anslag för så kallat hemutrustningslån. I texten står att läsa att lånet riktar sig till nyanlända flyktingar samt att lånet exempelvis kan användas till att utrusta och möblera sin bostad”. Vidare är det så att underskottet i verksamheten, som utgörs av låneftergifter och bristande inbetalningar av räntor och amorteringar, täcks upp av anslaget.

Det är för det första anmärkningsvärt att regeringen intar en hållning där man i en stor del av fallen väljer att efterskänka lånen. Det enda rimliga i sammanhanget vore naturligtvis att se till att utlånade pengar betalas tillbaka, vilket är fallet i all annan utlåningsverksamhet.

Att ta lån för hemutrustning är många gånger dessutom ett svårt ekonomiskt antagande för alla ungdomar som flyttar hemifrån och ska inreda sitt första egna hem. Att staten har ett speciellt lån som enbart riktar sig till ”nyanlända flyktingar och vissa andra utlänningar” är därför såväl orättvist som stötande för dem det inte gäller. Inte minst då många svenskar, inte minst ungdomar, lever under mycket knappa förhållanden.

 

 

Richard Jomshof (SD)