Motion till riksdagen
2015/16:1291
av Per Klarberg (SD)

Trafikpoliser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utbilda fler trafikpoliser för att stoppa minskningen av denna grupp och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 1981 har mängden svenska bilar på våra vägar ökat enormt: 1 500 000 fler personbilar och 22 000 fler lastbilar. Samtidigt har EU-inträdet gjort att allt fler utländska fordon kör på våra vägar.

Man hade kunnat vänta sig att antalet trafikpoliser hade följt samma utveckling. Så är dock inte fallet. Under samma tidsperiod har antalet trafikpoliser minskat från 1 500 till 420 – fortsätter samma trend kommer Sverige stå utan trafikpoliser år 2028.

Detta har gjort att antalet kontroller har minskat över hela trafikspektrumet: från nykterhetskontroller till kontroll av kör- och vilotider. Sverige har varit ett föredöme när det gäller trafiksäkerhetsarbete men halkar idag efter. Visserligen har allt fler trafikkameror satts upp, men dessa upptäcker inte rattfyllerister, trötta förare, överlastade fordon eller olagliga cabotagetransporter. För detta krävs poliser på vägarna med rätt utbildning för att kunna genomföra kontroller på plats.

Samtidigt används de få trafikpoliser som finns kvar i allt större utsträckning till annat polisarbete. Detta är ett enormt slöseri med deras specialkompetens.

Inte minst har den olagliga yrkestrafiken ökat kraftigt på senare tid. Detta slår hårt mot våra svenska åkerier, varav många går på knäna. Hittills i år har nästan ett åkeri per dag gått i konkurs p.g.a. att de inte kan konkurrera med de utländska förarna.

 

Per Klarberg (SD)