Motion till riksdagen
2015/16:1290
av Per Klarberg (SD)

Övervikt för husvagnar och bilar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lagen ändras så att övervikt för personbilar och släpvagnar räknas på totalvikt och inte som i dagsläget på tillåten lastvikt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att fordon inte ska lastas mer än fordonskonstruktionen tillåter finns idag totalvikt för hela fordonet samt en total lastvikt definierat för varje registrerat fordon. För att stävja överlastning utdelas böter för övervikt beräknat i procent av den tillåtna lastvikten.

Ett problem uppstår dock beroende på fordonets konfigurering. Samma grundkonstruktion finns t.ex. på husbilar och lätta lastbilar. Skillnaden blir dock att den lätta lastbilen har en ofta högre tillåten lastvikt, då den inte har lika mycket fast inredning. Detta gör att den lätta lastbilen och husbilen får olika bötesbelopp vid samma övervikt över 3,5 ton p.g.a. olika tillåtna lastvikter, fastän den lätta lastbilen blir betydligt trafikfarligare.

Detta är orimligt och rättsosäkert. Speciellt med tanke på att de vågar som polisen använder har en upplösning och noggrannhet som gör att husbilen eller husvagnen har en betydligt högre risk att bötesbeläggas än övriga fordon av samma konstruktion vid små överlaster.

 

Per Klarberg (SD)