Motion till riksdagen
2015/16:1288
av Richard Jomshof (SD)

Annonskampanj i syfte att minska antalet asylsökande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en annonskampanj i likhet med vad Danmark gjort i syfte att minska antalet asylsökande som tar sig till Sverige, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den danska regeringen valde den 7 september att sjösätta en upplysningskampanj som syftar till att minska antalet asylsökande som tar sig till Danmark. I en annonskampanj i libanesiska och turkiska tidningar berättar den danska regeringen att man valt att sänka ersättningen med nästan hälften, att man inte har rätt att återförenas med sina familjer samt att man kan räkna med permanent uppehållstillstånd i Danmark tidigast efter fem år i landet, detta enligt uppgifter i Svenska Dagbladet den 8 september.              

Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre, har tidigare till Sveriges Radio meddelat att man med kampanjen ”vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark”, detta eftersom ”det danska samhället inte klarar den här stora pressen”. Även den norska regeringen har sagt att man kan tänka sig att göra något liknande och att man ska följa upp vad den danska kampanjen ger för resultat.

 

Eftersom det svenska mottagandet är flera gånger större än våra nordiska grannländers och eftersom Sverige är det land som beviljar flest uppehållstillstånd i hela Europa – vilket kommit att påverka hela samhället negativt – finns det all anledning att genomföra en liknande kampanj från svensk sida med syftet att kraftigt minska antalet asylsökande som tar sig till Sverige.

 

Richard Jomshof (SD)