Motion till riksdagen
2015/16:1280
av Jan Ericson (M)

REP-avdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om skatteavdrag bör införas även för hushållsnära reparationstjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skatteavdrag för hushållsnära tjänster har blivit en succé och utnyttjas av allt fler. Nya företag har skapats och många nya arbetstillfällen har tillkommit. Det är dags att överväga en utvidgning av denna lyckade reform.

I dag lever vi i ett värre köp-slit-och-slängsamhälle än någonsin. Förklaringen är enkel: det blir allt billigare att köpa varor som tillverkats i andra länder med låga löner, medan det är dyrt att reparera saker eftersom det sker i vårt land med högre löner och högre skatter på arbete. Sedan läggs moms ovanpå alltihop som förstärker skillnaden ytterligare. Förutom slöseriet att det kastas massor av saker med små fel som ingen bryr sig om att laga så är det givetvis ett stort slöseri med både miljö och resurser att kasta nästan helt funktionsdugliga saker. Inte minst skapar det enorma berg av blandat avfall som det är förhållandevis dyrt eller komplicerat att återvinna. Inte minst gäller detta elektronik, fordon, motorer och vitvaror.

När det statsfinansiella läget tillåter bör man därför överväga att införa skatteavdrag även för hushållsnära reparationstjänster. Det skulle minska avfallsberget, minska energiförbrukningen, bidra till att hushålla med våra naturresurser och sannolikt skapa fler arbetstillfällen.

 

Jan Ericson (M)