Motion till riksdagen
2015/16:1268
av Robert Halef (KD)

En fredad zon i Irak


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för att FN upprättar en fredad zon i Nineve-regionen i Irak och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De kristna folkgrupperna har sedan många år tvingats på flykt från Irak på grund av terror från olika islamistiska grupper. Kyrkor har bombats, biskopar och nunnor mördats och över 500 000 kristna invånare har tvingats fly från Bagdad, Basra och andra städer. De allra flesta har flytt till de angränsande länderna Turkiet, Libanon och Jordanien, men en del har tagit sin tillflykt till Europa och Sverige.

Det pågår en systematisk etnisk rensning av de kristna folkgrupperna i Irak och Syrien. Terrororganisationen islamiska staten IS, skyr inga medel för att fördriva kristna folkgrupper och andra som inte delr deras tro och tolkning av islam. IS måste slås ut för att få stopp på det våld som härjar i regionen.

Den rådande situationen i Irak och Syrien är en mänsklig katastrof. Omvärlden får inte blunda för vad som händer. FN, EU och inte minst Sverige måste ta sitt ansvar och stå upp för de mänskliga fri- och rättigheterna, visa solidaritet och medmänsklighet med utsatta människor i nöd. Sverige bör bidra med såväl politiskt som humanitärt stöd. Det är vår skyldighet.

Ett upprättande av en fredad zon i Irak skulle kunna vara räddningen för många människor som i dag tvingas på flykt. Under FN-beskydd skulle en sådan zon kunna upprättas i Nineve-regionen i Irak. I mars i år röstade Europaparlamentet för det resolutionsförslag som säger att en säker tillflyktsort för kaldéer, assyrier, syrianer och andra utsatta behöver säkerställas. Nu är det viktigt att även FN tar ställning i frågan för att en fredad zon kan bli verklighet. Sverige bör därför inom FN verka för att en fredad zon upprättas i Nineve-regionen i Irak. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Robert Halef (KD)