Motion till riksdagen
2015/16:1267
av Robert Halef (KD)

Uppmärksammande i EU av mandéernas utsatta situation i Irak


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering i EU bör uppmärksamma mandéernas utsatta situation i Irak och verka för en diskussion med Iraks regering i syfte att påtala Iraks ansvar att skydda mandéerna från förföljelse, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mandéer är en av Mesopotamiens äldsta folkgrupper och deras kultur och religion sträcker sig tillbaka flera hundra år före Kristus. Folkgruppen, som är liten till antalet, är en minoritet på ungefär 70 000 personer i världen och har sitt ursprung i Mellanöstern. De följer Johannes döparen och anser sig vara hans lärjungar. Dopet är centralt i mandéernas tro. Deras högsta ledare, biskopen, har sitt säte i Irak.

Mandéerna liksom andra minoriteter i Irak har utsatts för förföljelse och diskriminering och tvingats på flykt till andra länder som USA, Australien och inom EU. Flest antal mandéer som sökt sin tillflykt till EU bor i Sverige. Mandéiska flyktingar i Sverige uppskattas till över 9 500 personer och dessa kommer främst från Irak. 

Tidigare bodde de flesta mandéerna i de stora städerna som Bagdad och Basra i Irak, men i dag bor endast cirka 3 000 mandéer kvar. En del har flytt till norra Irak där de har tagit sin tillflykt till den kurdiska regionen. De har flytt undan terrororganisationen Islamiska staten IS, som massakrerar människor som inte konverterar till islam eller muslimer som inte delar terrororganisationens tolkning av islam. De kvarvarande mandéerna i Irak lever under svåra förhållanden och utsätts för utpressning, kidnappning, mord och våldtäkter. IS som kontrollerar stora delar av Irak har som mål att utrota mandéer och andra etniska och religiösa folkgrupper från landet som inte anses passa in i IS mål om att bilda ett kalifat byggt på IS tolkning av sharia.

Mandéerna, som är en fredlig folkgrupp och minoritet i Irak, betraktas idag som nästan helt utrotade. Deras önskan är att leva i fred, frihet och i samförstånd i Mellanöstern och de behöver omvärldens stöd. Mandéernas mänskliga fri- och rättigheter behöver uppmärksammas och försvaras. Iraks regering är ansvarig för medborgarnas trygghet och säkerhet i landet. I dag saknar mandéerna denna trygghet och känner inget stöd från regimen i Bagdad.

Mandéerna behöver Sveriges och EU:s stöd för att överleva i sitt hemland. Det är därför viktigt att Sveriges regering i EU uppmärksammar mandéernas utsatta situation i Irak och verkar för en diskussion med Iraks regering i syfte att påtala Iraks ansvar att skydda mandéerna från förföljelse. Detta bör ges regeringen tillkänna.  

 

 

Robert Halef (KD)