Motion till riksdagen
2015/16:1266
av Robert Halef (KD)

Erkännande av folkmordet i Syrien och Irak 2014–2015


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska erkänna folkmordet i Syrien och Irak 2014–2015 och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering ska verka för att EU och FN erkänner folkmordet i Syrien och Irak 2014–2015 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I år är det 100 år sedan folkmordet 1915 där över 1,5 miljoner kristna invånare, syrianer, armenier, assyrier, kaldéer och pontiska greker systematiskt massakrerades under Ottomanska rikets sönderfall i nuvarande Turkiet. De dödades på grund av sin etnicitet och på grund av sin kristna tro. Målet var att åstadkomma ett land med en etnisk folkgrupp, språk och religion.

Sveriges riksdag erkände folkmordet 1915 år 2010. Över 40 andra länder har erkänt folkmordet och även Europaparlamentet har under året i en resolution erkänt folkmordet. I Frankrike är det dessutom straffbart att förneka detta folkmord sedan många år. Sveriges regering bör aktivt driva riksdagsbeslutet från år 2010 om ett erkännande av folkmordet 1915.

Den så kallade arabiska våren som startade för cirka fem år sedan och som var en folkresning mot sociala orättvisor, korruption och envåldshärskare har utvecklats till pågående inbördeskrig i ett flertal länder i Nordafrika och Mellanöstern, där miljontals människor tvingats på flykt och flera hundra tusen människor har blivit dödade.

Tiotusentals har drunknat på Medelhavet under flykten till EU på grund av överfulla och dåliga gummibåtar. Medelhavet är en stor gravplats för tiotusentals barn och vuxna som drömde om frihet och trygghet i Europa.

Det är inte demokratiska framsteg vi ser i dessa länder, utan det som pågår är en sekteristisk och religiös maktkamp. Den extremistiska terrororganisationen Islamiska staten som uppkommit ur oppositionsgrupper i Syrien har ambitioner att grunda ett kalifat i Syrien och Irak. Terrororganisationens framgångar beror på den politiska instabiliteten i regionen, och med stöd av över 30 000 utländska krigare har man lyckats erövra stora städer och landområden i Syrien och Irak.

Mitt i denna kaotiska situation pågår ett nytt folkmord på de kristna invånare i regionen som är ättlingar till offren av folkmordet 1915 under Ottomanska rikets sönderfall i Turkiet. Metoden och målet är det samma som folkmordet år 1915. Tvångskonvertering, mord och kidnappning används som vapen. Kvinnor och barn våldtas och säljs som sexslavar. Kulturhistoriska byggnader, kyrkor och kloster förstörs av islamistiska terrororganisationen IS. Med våld fördrivs kristna invånare från sina hemtrakter i Syrien och Irak och deras egendom konfiskeras.

Iraks näst största stad Mosul och Nineve-regionen har tömts på kristna och yazidier. Under juni och juli månad förra året tvingades över 250 000 kristna invånare och flera hundra tusen yazidier att lämna området under bara några dagar. De ställdes inför ett ultimatum av Islamiska staten, IS, att konvertera till islam eller dö. IS hade markerat bokstaven N för nasrani (på arabiska för kristen) på alla kristnas hus för att därefter ge sig på dem. De har tvingats på flykt till den kurdiska regionen i norra Irak och lever nu under mycket svåra förhållanden. Flera hundra kristna familjer är fortfarande kidnappade i Syrien och Irak av IS. Varken Iraks eller Syriens regering förmår skydda kristna invånare från förtryck och förföljelse av IS och andra terrororganisationer.

Ett stort ansvar vilar på FN, EU och inte minst på Sveriges regering att aktivt uppmärksamma detta folkmord. Omvärlden får inte blunda eller vara passiv. Ett gemensamt internationellt militärt agerande krävs för att stoppa denna mänskliga tragedi. FN har ett stort ansvar och bör snarast agera för att slå ut dessa destruktiva krafter som dagligen halshugger, kidnappar och våldtar människor.

De kristna folkgrupperna är marginaliserade i regionen och är extra utsatta på grund av sin kristna tro. IS vill utrota dessa människor från området för att grunda ett kalifat, ett islamistiskt samhälle som bygger på extrema och vedervärdiga värderingar. Islamiska staten dödar muslimer och kristna som inte delar deras tolkning av islam. Invånarna i dessa länder behöver omvärldens stöd för att skapa fred, frihet och demokrati som vilar på rättsstatsprincipen. De behöver internationellt stöd för att överleva i sina egna hemländer.

Påven och ett flertal ministrar och regeringschefer har benämnt massakrerna på de kristna invånarna som folkmord. Faktum är, menar jag, att det som sker är ett folkmord enligt definitionen av FN-konventionen om folkmord. Såväl Sveriges riksdag som regering bör erkänna detta som folkmord och regeringen bör verka för att EU och FN erkänner denna etniska och religiösa utrensning som pågår på syrianer, armenier, kaldéer, assyrier och mandéer som folkmordet år 2014–2015 i Syrien och Irak.

 

 

Robert Halef (KD)