Motion till riksdagen
2015/16:1265
av Robert Halef (KD)

Humanitärt bistånd till kyrkor och andra ideella organisationer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra ett direkt humanitärt bistånd till flyktingar via lokalt etablerade kyrkor och andra ideella organisationer i Syrien och Irak och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011. Hundratusentals människor har blivit dödade och miljontals människor är nu på flykt både i Syrien och i angränsande länder. En del av dessa människor har lyckats fly till Europa och Sverige men de allra flesta är kvar i den krigsdrabbade regionen.

Under senare år har den extremistiska terrororganisationen Islamiska staten, IS, med våld fördrivit flera hundra tusen kristna invånare från sina hemtrakter. Tvångskonvertering, mord och kidnappning används som vapen. Kvinnor och barn våldtas och säljs som sexslavar. Kulturhistoriska byggnader, kyrkor och kloster förstörs.

Terrororganisationen IS har utropat ett kalifat i Syrien och Irak, och skyr inga medel för att fördriva kristna folkgrupper och andra som inte delar deras tro och tolkning av islam. Över 250 000 kristna invånare och flera hundra tusen yazidier har tvingats lämna sina hemtrakter i Mosul och Nineve-regionen i Irak och lever nu i den kurdiska delen i landets norra del. Där lever de nu under mycket svåra förhållanden och misären är utbredd. 

De internationella biståndsorganisationerna har svårt att hjälpa de behövande på grund av det svåra säkerhetsläget som råder i regionen. Bristen på humanitär hjälp är stor och behoven omfattande i Syrien och Irak.

Sverige tar ett betydelsefullt ansvar genom vårt generösa och solidariska flyktingmottagande och är en stor biståndsgivare via FN, EU och bilateralt. Likväl ser vi att medlen inte räcker till och inte alltid fungerar effektivt. Det är därför viktigt att se över nya vägar, så att det humanitära biståndet når fram och kan komma fler till del.

Ett exempel är via de etablerade kyrkorna och lokala organisationer som finns på plats i regionen. De känner till situationen väl och vet var behoven är som allra störst. I Tyskland ges till exempel humanitärt bistånd vid den syrisk-ortodoxa kyrkan. Ett direkt humanitärt bistånd från Sverige till lokala kyrkor och andra ideella organisationer som finns på plats inne i Syrien och Irak skulle möjliggöra att fler människor får den hjälp de behöver. Detta bör ges regeringen tillkänna. 

 

Robert Halef (KD)