Motion till riksdagen
2015/16:1260
av Erik Andersson (M)

Klimatsmart Roslagsbana till Arlanda


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utbyggnad av Roslagsbanan till Arlanda och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Roslagsbanan är en smalspårig järnväg i Stockholms läns nordöstra förorter och landsbygd, trafikerad av lokaltåg. Den är en del av den tidigare Stockholm–Roslagens Järnvägar och den enda kvarvarande smalspåriga järnvägen i Sverige med reguljär tågtrafik. Banan utgår från Stockholms östra station och delar sig på tre linjer: mot Kårsta, Österskär och Näsbypark. Den sammanlagda längden är 65 kilometer mellan banans 38 stationer. Under senare tid har Roslagsbanna rustats upp till en modern smalspårig järnväg som förflyttar sig snabbare än tunnelbanan. Roslagsbanan förflyttar över 40 000 resenärer per dygn och avlastar därmed väsentligt trafiksituationen på vägarna i nordostliga Stockholms län.

Det har genomförts flera förstudier av hur modernisering och utbyggnad av Roslagsbanan ska gå till väga. Trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslutade 2014 att begära en fördjupad utredning av möjligheterna att bygga ut Roslagsbanan till Arlanda. En sådan utbyggnad skulle innebära ytterligare utvecklingsmöjligheter för Arlandaregionen som planerar för 50 000 nya arbetsplatser som blir tillgängliga för nordöstra Stockholmsområdet. Idag åker endast en procent av resenärerna från nordost till Arlanda med kollektiva färdmedel.

Förstudien, som genomförts av trafikförvaltningen på uppdrag av Stockholms Lokaltrafik, undersökte möjligheten att förbättra förutsättningarna för bl.a. Arlandaregionen och Stockholms norra och nordöstra kommuner genom en ny tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda.

Förstudien, som undersökte potentialen hos såväl buss- som spårtrafikslösningar, bedömer att en förlängd Roslagsbana till Arlanda är det transportalternativ som mest skulle öka resandet med kollektivtrafiken tack vare kraftigt förkortad restid jämfört med bil för boende och arbetande i det berörda området. Det ökade kollektiva resandet bedöms också bidra till minskad miljöpåverkan i form av reducerad biltrafik.

Kommuner som Täby och Danderyd är väldigt populära att bo i för människor som arbetar i Stockholm och ingenting tyder på att intresset mattas av, utan tvärtom. För att befolkningsökningen inte ska innebära onödig miljöpåverkan och för att hjälpa den utsatta bullersituationen bör vi i möjligaste mån göra arbetspendling med kollektivtrafik till det snabbaste och bekvämaste alternativet för människor. En utbyggnad av Roslagsbanan till Arlanda bör därför övervägas att ingå i regeringens infrastruktursatsning.

 

Erik Andersson (M)