Motion till riksdagen
2015/16:1254
av Maria Plass m.fl. (M)

Ökad kontroll för stoppande av stöldgodsutförsel från Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att öka kontrollen av utförsel av varor från Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Handel med andra länder är en avgörande faktor för Sveriges jobb och tillväxt och i grunden är det någonting positivt att handeln blir alltmer global. Den snabba utvecklingen inom it, nya logistiksystem och samarbetet inom EU är faktorer som gör det möjligt att flytta människor, varor och information snabbare än någonsin från en plats till en annan. Det finns dock självfallet baksidor.

Tullverket är den svenska förvaltningsmyndighet som kontrollerar in- och utförsel av varor över Sveriges gräns. Tullverket ska förhindra smuggling, samla in tull, skatt och andra avgifter för de varor som förs in från länder utanför EU samt uppgifter som ligger till grund för utrikeshandelsstatistiken.

Tullverkets cirka 2 000 anställda har ett digert uppdrag. Kärnverksamheten består i att bistå effektiv handel och motverka brott. Under 2014 tog Tullverket t.ex. in 58,8 miljarder kronor i tull, skatt och andra avgifter, gjorde över 6 450 beslag av narkotika och dopningsmedel och genomförde 90 000 fysiska kontroller (t.ex. godskontroller, kontrollvisitationer och kontroller av resenärer).

Den snabba handeln skapar dock även möjligheter för kriminella att snabbt förflytta illegala varor och stöldgods. Det handlar till exempel om narkotika, läkemedel, alkohol, vapen eller miljöfarliga varor som utsätter Sveriges medborgare för stora risker. Men det handlar också om robotgräsklippare, pass, cyklar och mopeder som genom brott försvinner från enskilda människor och snabbt hamnar utanför Sveriges gränser.

Att råka ut för inbrott i hemmet är för många en oerhörd kränkning. Sällan kan värdet av vad som blivit stulet mäta sig med den känsla av otrygghet och rädsla som brottsoffren upplever. Vare sig hemlarm eller fysisk närvaro har visat sig vara ett fullgott skydd mot risken att någon bryter sig in i människors hem och polisens utsikter att klara upp hemfridsbrott är inte goda.

En påverkande faktor till inbrott är givetvis med vilken enkelhet gärningsmannen kan göra förtjänst från stöldgodset, som inte sällan säljs utanför Sveriges gränser. Tyvärr ser vi idag att Tullverket saknar resurser för att kunna utöka kontrollerna av utgående last från Sverige. Regeringen bör därför se över hur Tullverkets uppdrag vad gäller kontroll av utförsel av varor från Sverige kan förbättras.

 

 

Maria Plass (M)

 

Anders Hansson (M)

Katarina Brännström (M)