Motion till riksdagen
2015/16:1253
av Helena Bouveng (M)

Framtidens friskvårdsavdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om friskvårdsavdraget bör omfatta fler sporter och fritidsaktiviteter än i dag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag. Bidraget är skattefritt för den anställde och avdragsgillt för arbetsgivaren. Friskvårdsavdrag får göras för alla möjliga typer av aktiviteter, t.ex. fotboll, tennis, innebandy, karate, gym, massage och aromterapi. Men fyra sporter anses vara för exklusiva och svårtillgängliga för att räknas som friskvård: golf, ridsport, segling och utförsåkning.

Idrott bidrar till människors välbefinnande och hälsa. Att utöva fysisk aktivitet ger ökade prestationsförmåga i livets alla delar, vilket gynnar en arbetsgivare vars anställda ägnar sig åt någon typ av friskvård. Att människor tar hand om sin kropp, lever längre och bättre och kan prestera mer medför en samhällsekonomisk vinst. Det finns dock ett antal andra livsval som bidrar till ökad prestationsförmåga och samhällsekonomisk vinst och för den skull inte är avdragsgilla, till exempel att promenera till jobbet eller inte röka.

Gränsdragningen mellan vad som bör vara avdragsgillt och inte är inte helt enkel. I en tid då vi ser hur tusentals människor årligen drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som en följd av bland annat ökat stillasittande och fetma, går ett slopat friskvårdsavdrag stick i stäv med ambitionen att öka folkhälsan. Istället bör därför regeringen se över hur vi kan skapa incitament för fler människor att röra sig mer och leva hälsosammare. Därför borde regeringen överväga att låta avdragsrätten omfatta fler sporter och fritidsaktiviteter än idag.

 

 

Helena Bouveng (M)