Motion till riksdagen
2015/16:1248
av Elisabeth Svantesson (M)

Treterminssystem


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda för- och nackdelar med att införa ett treterminssystem i grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges skolsystem behöver utvecklas. Vi ligger under OECD-snittet och tappar i Pisa-mätningarna. Det är en negativ kurva med fallande skolresultat som började under tidigt 90-tal. Det finns många orsaker till de fallande resultaten men en central faktor är att svenska elever har för få undervisningstimmar. Ett sätt att nå fler undervisningstimmar kan vara att införa ett treterminssystem. I dag finns treterminssystem i länder som USA, Japan och Nya Zeeland samt i europeiska länder som Storbritannien och Tyskland.

 

Dagens långa skollov har sin grund i lantbrukssamhället då loven var till för att barnen skulle hjälpa till på gården. Men det finns forskning som tyder på att långa sommarlov med passivitet försvårar inlärning och utveckling, särskilt för barn med sämre förutsättningar hemifrån.

 

Ur ett långsiktigt perspektiv bör förutsättningarna för att införa ett treterminssystem i grundskolan ses över. Detta bör syfta till att utreda möjligheten till ett något längre skolår och med ökat antal undervisningstimmar. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Elisabeth Svantesson (M)