Motion till riksdagen
2015/16:1243
av Christian Holm Barenfeld (M)

Förvaltning av vargen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om varg, jakten på varg och situationen i Värmland och att i största möjliga mån beakta det höga rovdjurstryck som råder i vårt närområde och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vargen är och har alltid varit ett omdiskuterat djur. Redan i Västgötalagen från 1200-talet finns angivet att alla utan undantag på olika sätt skulle göra allt för att hålla vargstammen tillbaka. Detta synsätt har funnits i flera hundra år.

 

Idag finns en stor del av Sveriges vargstam koncentrerad i några få län. Bara i Värmland finns idag ett 30-tal vargrevir och under 2014 skedde föryngringar i närmare 20 av dessa. Länsstyrelsen i Värmland uppskattar att det idag finns ca 200 vargar enbart i Värmland.

 

Vargförekomsten har i vissa fall tvingat jägarna till förändringar i sitt utövande, vilket är beklagligt då jakten bland annat har mycket historiska anor. Löshundsjakten som har stor betydelse för jakten har fått inskränkas och många släpper inte längre lös sitt husdjur som, utöver att vara jakthund, även är en uppskattad kamrat i familjen. Det är en anledning till att motståndet mot varg på många håll är kraftigt.

 

Det är viktigt att vi har en rovdjurspolitik som det finns förståelse och acceptans för och som ger möjlighet till en kontrollerad jakt. Delar av den rödgröna regeringen har uppfattningar om varg och rovdjur som oroar oss som bor i Värmland eller län som har liknande utmaningar. Vi behöver såväl skyddsjakt som licensjakt på varg och det är viktigt att detta sker omgående och inte stoppas av segdragna överklaganden.

 

Det finns flera exempel på att där acceptansen för vargen är låg är också den illegala jakten hög. Det är viktigt att den hållbara rovdjursförvaltning som Alliansen föreslog och som har stöd från en majoritet i riksdagen fortsatt ska gälla. Det kommer även att gynna vargen som annars hotas av personer som är beredda ta lagen i egna händer.

 

Christian Holm Barenfeld (M)