Motion till riksdagen
2015/16:1236
av Christian Holm Barenfeld (M)

Förebyggande insatser mot kränkande behandling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om ansvaret för arbetet mot kränkande behandling bör samlas under en myndighet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fler skolor bör arbeta med Kiva-metoden och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att inrätta en webbaserad kontaktplattform för barn och unga som mår dåligt, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kränkande behandling eller så kallad mobbning är ett utbrett problem i skolan. Både elever som mobbar och blir mobbade mår i regel både psykiskt och fysiskt dåligt. Förutom att kränkningar, sexuella trakasserier, våld och hot i sig är oacceptabelt inkräktar det också på lärandemiljön i skolan.

 

Enligt en rapport från organisationen Friends har drygt var femte elev blivit kränkt av en annan elev det senaste året. Att så många elever upplever att de antingen har kränkts eller är mobbade är oacceptabelt. Enligt samma rapport från Friends är verbala kränkningar som hot, elaka ord och ryktesspridning den vanligaste formen av kränkningar. Kränkningar handlar ofta om att den utsatte på något sätt bryter mot normen i till exempel sitt beteende eller utseende. Det kan till exempel handla om fritidsintressen, klädstil, musiksmak eller sport.

 

Lagstiftningen ställer i dag höga krav på skolors och förskolors arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Det vi inte accepterar på en arbetsplats för vuxna, ska vi heller inte acceptera att barn och elever utsätts för i skolan. Trots tydlig lagstiftning ser vi att antalet anmälningar från elever och föräldrar om kränkningar ökar. Detta yttrar sig bland annat genom att flera kommuner har tvingats betala skadestånd till elever då Barn- och elevombudet drivit ärenden. Mer måste nu göras för att vända utvecklingen.

Samla ansvaret för allt arbete mot kränkande behandling under en myndighet

För att en skola ska lyckas förebygga och åtgärda mobbning krävs ett systematiskt arbete och en kombination av insatser. I dag delas ansvaret mellan flera myndigheter, däribland Skolverket, Barn- och elevombudet och Diskrimineringsombudsmannen. Vi föreslår att allt arbete samordnas under en myndighet, för att på så sätt samla all kompetens och bidra till en ökad effektivitet.

Fler skolor bör arbeta med Kiva-metoden

Vi föreslår att flera skolor ska börja arbeta enligt Kiva-metoden som har visat sig framgångsrik i Finland. Kiva har utvecklats vid Åbo universitet och används i dag i 90 procent av de finska skolorna. En studie av 117 skolor med en lika stor kontrollgrupp visar att programmet har resulterat i en signifikant minskning av antalet mobbningsincidenter, både när det gäller traditionell mobbning och internetmobbning.

En webbaserad kontaktplattform för barn och unga som mår dåligt

När någon mår dåligt är det viktigt med tidiga insatser för att i ett tidigt skede vända utvecklingen. För att snabbt kunna sätta in rätt stöd är det viktigt att komma i kontakt med barn och unga med begynnande psykisk ohälsa. Det bör inrättas en webbaserad kontaktplattform för att de som är i behov av stöd ska kunna få hjälp snabbt.

 

Christian Holm Barenfeld (M)