Motion till riksdagen
2015/16:1235
av Christian Holm Barenfeld (M)

Rörlig belysning vid jakt på vildsvin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att om möjligt göra en översyn för att tillåta rörlig belysning vid jakt på vildsvin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vildsvinsstammen har ökat kontinuerligt de senaste tjugo åren och på många håll i Sverige utgör vildsvin ett stort problem. Vildsvinen orsakar ekonomiska förluster för både lant- och skogsbruk och ligger bakom många trafikolyckor. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund uppgår vildsvinsstammen till närmare 100 000 individer och ökar med 25–30 procent per år. Enligt Jordbruksverkets beräkningar är kostnaden för vildsvinsskador i jordbruket omfattande och i många områden drabbas en stor del av mjölk- och växtodlingsgårdarna av vildsvinsskador.

 

Förutom skador på grödor och åkermark förstör vildsvinen även skörden för mjölk- och grisproducenter som odlar eget foder, vilket orsakar stora ekonomiska förluster. Grisproducenterna drabbas dessutom av tjuvbetäckningar av vildsvinsgaltar. Hårdast drabbas mindre gårdar som har en högre skördeförlust och totalkostnad jämfört med stora gårdar.

 

Vildsvin är nattaktiva djur, vilket gör dem svårjagade. Detta kopplat med hög reproduktionstakt gör det svårt att kontrollera vildsvinsstammen. Genom att om möjligt göra en översyn för att tillåta rörlig belysning vid jakt på vildsvin kan man göra jakten enklare och säkrare för jägarna och på så sätt hålla stammen på en ansvarsfull och långsiktigt hållbar nivå.

 

Christian Holm Barenfeld (M)