Motion till riksdagen
2015/16:1228
av Jenny Petersson (M)

Frivilliga skatteinbetalningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om frivilliga skatteinbetalningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med vänsterregeringen kommer flera olika skatter på jobb och företagande höjas nästa år. I ett läge med utmaningar i såväl Sverige som internationellt krävs det reformer för fler jobb och ett starkt Sverige.

 

Både före och efter riksdagsvalet 2014 lyfte flera namnkunniga personer sin vilja att höja skattetrycket i Sverige. En vilja att ytterligare bidra till vår gemensamma välfärd bör givetvis välkomnas.

 

Under alliansen åtta regeringsår prioriterades arbetslinjen. För de allra flesta heltidsarbetande i Sverige innebar detta bland annat skattelättnader på drygt 1 500 kronor per månad. Samtidigt har statens totala skatteintäkter ökat. Alliansregeringen sänkte skattetrycket med sin politik. År 2014 uppgick det till 42,7 procent (Ekonomifakta).

Vad det extra ekonomiska utrymmet i människors privatekonomi används till är upp till var och en. Politikens mål bör vara att skapa bästa möjliga förutsättningar för människor att kunna styra sina egna liv.

 

I dagsläget finns dock ingen möjlighet för människor att använda sina pengar till att göra ytterligare skatteinbetalningar. Då det finns en vilja från medborgare i Sverige att använda sina pengar till detta, bör det göras möjligt. Det borde även regeringen och riksdagen välkomna. Regeringen bör således överväga att göra en översyn av möjligheterna att öppna upp för människor att göra frivilliga skatteinbetalningar.

 

 

Jenny Petersson (M)