Motion till riksdagen
2015/16:1219
av Mats Persson m.fl. (FP)

Borttagning av gränshinder i Öresundsregionen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse en särskild förhandlingsperson med uppdraget att ta bort gränshinder i Öresundsregionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I en internationell jämförelse framstår de nordiska (Skandinaviska) länderna som välmående, jämlika och dynamiska. Att företag och människor kan röra sig fritt mellan de nordiska länderna är en stor fördel och har bidragit till att skapa välstånd i de nordiska länderna. Varje dag reser många svenskar till Danmark och Norge för att arbeta och bidrar på så sätt till att förbättra välfärden. Många svenskar, inte minst ungdomar, arbetar idag i Köpenhamn och Oslo. Efter Öresundsbrons invigning har vi sett en dramatisk ökning av arbetspendlingen från Skåne till Själland. Omkring 20 000 personer reser varje arbetsdag över landsgränsen för att ta del av en arbetsmarknad som annars vore stängd. På längre sikt finns förutsättningar för att öka integrationen ytterligare genom att skapa en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen. Det finns idag gränshinder som försvårar för den som vill bo i ett land och arbeta i ett annat land. Detta blir tydligt i Öresundsregionen. Det handlar om att socialförsäkringar, arbetsrätten och utbildningssystemet inte är samordnade.

 

Det betyder att pensioner som är intjänade i grannlandet kan gå förlorade om de inte bevakas och att det i vissa fall inte går att föra över tjänstepensionen som är intjänad i det ena landet. Det handlar om att det uppstår stor

 

osäkerhet vad gäller till exempel föräldraförsäkring och barnbidrag om man arbetar i Sverige och Danmark, exempelvis om man som svensk avbryter sin anställning i Sverige för att arbeta i Danmark. Vidare har det uppmärksammats att det finns människor som har blivit ersättningsskyldiga till Försäkringskassan för att de erhållit felaktiga utbetalningar av barnbidrag. Dessa gränshinder skapar osäkerhet för den som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark.

 

Även inom utbildningssystemet finns det behov av samordning. Idag är det inte möjligt att få yrkesinriktad praktik i Danmark. Trots att skånska och svenska företag har behov av utbildade och yrkesskickliga hantverkare och andra kompetenser har svenska företag idag svaga incitament att erbjuda svenska och danska elever lärlingsplatser. För att stimulera framväxten av en gemensam arbetsmarknad i de nordiska länderna, inte minst i Öresundsregionen, är det centralt att gränshinder elimineras.

 

Under alliansregeringen inrättades ett gränshinderforum där företrädare för de nordiska länderna gemensamt arbetar med att lösa gränshinder. Regeringen behöver fortsätta på den inslagna vägen och ta krafttag för att komma till rätta med problemen. Det finns därför behov av att göra en översyn av lagstiftning och regelverk. En särskild förhandlingsperson, med uppdraget att ta bort gränshinder, bör tillsättas.

 

Mats Persson (FP)

 

Tina Acketoft (FP)

Christer Nylander (FP)

Allan Widman (FP)