Lokaliseringen av statens myndigheter har betydelse för Sveriges och enskilda regioners tillväxt. Idag präglas den geografiska fördelningen av att en klar majoritet av myndigheterna finns i Stockholm, samtidigt som en del myndigheter, av arbetsmarknadsskäl, är utlokaliserade från Stockholm till mindre regioner. Utlokaliseringen till mindre orter har fått kritik för att försvåra myndigheternas möjlighet att rekrytera rätt kompetens och under de senaste 10 åren har en överväldigande majoritet lokaliserats till Stockholm.
Myndigheternas lokalisering är emellertid inte alls anpassad till att Sverige idag har tre storstadsregioner med möjlighet att tillgodose kravet på rekrytering av spetskompetens. I såväl Öresunds- som Göteborgsregionen finns det endast ett fåtal myndigheter och färre än i exempelvis Uppsala och Sundsvall. Detta är mycket anmärkningsvärt.
Lokaliseringen av myndigheter är ett av statens mest effektiva och direkta verktyg för att påverka och skapa utveckling i en viss region. Genom koncentrationen av många myndigheter till Stockholm har staten på detta sätt bidragit till Stockholmsregionens kraftiga tillväxt. På samma sätt borde fler myndigheter lokaliseras i Skåne och
Göteborgsregionen. En starkare statlig närvaro i samtliga tre storstadsregioner innebär också att risken för flaskhalsar på arbetsmarknaden och strukturell sårbarhet för konjunkturer minskar.
Mats Persson (FP) |
|