I Norrköping på 1970-talet dök tankar upp om att samla in gammal undervisningsmateriel. Ett inventeringsprotokoll från 1973 finns. Dessutom klargjordes att ingen materiel fick slängas utan medgivande av Norrköpings skolförvaltning.
1980 beslutade skolstyrelsen i Norrköping att tillsätta en arbetsgrupp för att arbeta med frågan att inrätta ett skolmuseum. 1982 beslutade sedan kommunfullmäktige om inrättandet av en stödförening för ett eventuellt skolmuseum. Stödföreningen för Norrköpings Skolmuseum bildades samma år. Dess uppgift var att samla materiel till ett blivande skolmuseum.
1993 invigdes Norrköpings Skolmuseum av f.d. statsrådet Ragnar Edenman i samband med utställningen ”Klass efter klass, Folkskolan i Norrköping 150 år”.
Under årens lopp har böcker, planscher och annan undervisningsmateriel samlats in. Museet har nu en samling som speglar Sveriges skolhistoria från 1700-talet och framåt. Allt har dokumenterats och registrerats. Det mesta finns utställt i kommunens lokaler. Dessa består av fyra stora klassrum samt två korridorer i Oskarsskolan (byggd 1879 i centrala Norrköping. Här kan besökare se och uppleva den gamla skolan i en genuin miljö. Museet har förutom guidade visningar också gammaldags lektioner för skolungdomar samt erbjuder forskning för lärarstudenter och övriga intresserade.
Eftersom flera skolmuseer i vårt land på senare tid lagts ner ser vi det synnerligen angeläget att Norrköpings Skolmuseum med sina unika utställningsmöjligheter bevaras för framtiden i form av ett riksmuseum. Sverige bör ha ett museum som kan visa skolhistoria för kommande generationer.
Mathias Sundin (FP) |
|