Motion till riksdagen
2015/16:1214
av Said Abdu (FP)

Utökad användning av elektronisk fotboja vid kontaktförbud


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka användandet av elektronisk fotboja vid kontaktförbud och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många människor som fått kontaktförbud bryter mot detta, främst är det män som tidigare haft en våldsam relation till en kvinna. I flera fall, bland annat ett uppmärksammat i Jönköping, har kvinnan blivit mördad av mannen trots aktivt kontaktförbud. För att värna om människors säkerhet, då framförallt säkerheten för kvinnor som levt i våldsamma relationer, föreslås att det sker en utökad användning av elektronisk fotboja vid kontaktförbud.

Då fotbojan går att spåra via gps kan vi dels trygga att kontaktförbudet efterlevs och i många fall ingripa när det noteras att parten är på väg mot en adress där också offret finns. Dels kan vi också i större utsträckning bevisa när kontaktförbudet kränkts. Idag finns det en laglig möjlighet att tilldöma någon att bära fotboja, men per maj 2014 hade ingen tilldömts att så göra. Förslaget är att användandet regleras i lagtext.

 

 

Said Abdu (FP)